Seko överklagar upphävningen av skyddsstopp Seko överklagar upphävningen av skyddsstoppet. Foto: Ali Lorestani / TT

Seko överklagar upphävningen av skyddsstopp

Ensamarbete Seko överklagar beslutet om upphävning av skyddsstopp mot ensamarbete på pendeltågen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 5 maj överklagade ST beslutet om att häva skyddsombudsstoppet som Sekos och STs skyddsombud lagt på pendeltågen i Stockholm. Nu väljer Seko att göra samma sak och överklagar beslutet.

– Vi gör en helt annan bedömning än vad Arbetsmiljöverket gör. Våra skyddsombud lägger inga skyddsstopp för skojs skull utan man gör det när det verkligen finns stora risker för våra medlemmar. Vår uppfattning är att ensamarbetet på pendeltågen är förenade med stora risker, säger Gabriella Lavecchia, ordförande i Seko, i ett pressmeddelande.

Den 26 april valde Arbetsmiljöverket att häva skyddsombudsstoppet på pendeltågen. Enligt Arbetsmiljöverket fanns det inget stöd för att ensamarbete innebar fara för liv eller hälsa och därmed fanns det ingen anledning till att lägga ett förbud.

Inte tillräckliga åtgärder

Men enligt skyddsombuden var MTRs åtgärder vid evakuering av tåg eller påkörningar inte tillräckliga för att minska risken för hot om våld, risk för våld eller ohälsa efter psykiska påfrestningar hos ensamarbetande förare.

– Vi har sedan frågan aktualiserades om att MTR ville avveckla tågvärdarna varnat för riskerna för våra medlemmar. Det är ytterst anmärkningsvärt att varken MTR, politikerna eller nu Arbetsmiljöverket inte tagit denna fråga på ett större allvar, säger Gabriella Lavecchia, ordförande i Seko, i ett pressmeddelande.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar