Umebo prisas av FN för hjälteinsats Jonatan Höglund är till vardags systemadministratör på Umeå Universitet. Illustration: Sandro_G
Satir

Umebo prisas av FN för hjälteinsats

Satir 34-årig västerbottning får särskilt inrättat pris av FN för att ha förhindrat ett upprepande av den största katastrofen i mänsklighetens historia: "Jag kunde aldrig ana att min tweet om likheterna mellan Trump och Hitler skulle få en sådan betydelse".
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jonatan Höglund, till vardags systemadministratör på Umeå Universitet, kallades igår till FN:s högkvarter för att ur generalsekreterare Antonio Guterres hand mottaga ett särskilt inrättat hederspris för sina insatser för mänskligheten.

Orsaken är en tweet som Höglund skickade till sina 263 följare den 28 januari i år där han gjorde en jämförelse mellan USA:s nuvarande president Donald Trump och den tyska nazismens ledare Adolf Hitler.

– Jag är oerhört tacksam för att Jonatan visat ett sådant mod och civilkurage. Han har på egen hand förhindrat ett världskrig, säger Tysklands förbundsordförande Angela Merkel i ett uttalande.

”Det här är en möjlighet för oss att hylla vår Jonatan och samtidigt sätta Umeå på kartan.”

Priset kommer bära Jonatan Höglunds namn och årligen delas ut till personer som gjort särskilda insatser för fred och medmänsklighet. Nato-chefen Jens Stoltenberg stämmer in i hyllningarna:

– Vi hade ärligt talat ingen aning om att Polen stod inför en plötslig blixtattack. Tack vare Jonatans agerande har miljoner människors liv kommit att räddas.

Inbjudna till den högtidliga tillställningen är även Påven, vår egen kung Carl XVI Gustaf samt en rad nationella ledare ur världssamfundet. En jobbig värld erfar att 34-åringen, uppvuxen i Sävar utanför Umeå och nybliven pappa till lilla Agnes, även kommer tilldelas Nobels Fredspris senare i år.

Umeå kommuns ordförande Hans Lindberg (S) skriver i ett pressmeddelande att det centralt belägna Rådhustorget nu byter namn till Jonte Legenden Plaza (förkortas JL-Plaza) och att mat och förnödenheter till de folkmassor som samlats för att hylla Jonatan Höglund kommer bekostas av kommunen. Samtidigt kommer det skäras rejält i landstingsbudgeten för att bekosta det rekordstora fyrverkeri till 34-åringens ära som planerar att avfyras över Umeälven.

– Men det får det vara värt. Det här är en möjlighet för oss att hylla vår Jonatan och samtidigt sätta Umeå på kartan, säger Lindberg belåtet.

”Jag har varit föräldraledig och då finns det ju en hel del tid att ”surfa runt””

Den nyblivne småbarnspappan själv är tagen av hyllningarna, men känner stor ödmjukhet.

– Jag har varit föräldraledig och då finns det ju en hel del tid att ”surfa runt”. Jag hittade en artikel där man punkt för punkt radade upp likheterna mellan Trump och Hitler. Jag kände att världen måste få veta. Egentligen har jag bara gjort vad varje medkännande människa skulle ha gjort i mitt ställe.

Prisceremonin på FN-högkvarter i New York beräknas gå av stapeln i slutet av april.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev