Sverigebreven sprids som en löpeld i Nigeria Sverigebreven har blivit ett stort problem i Nigeria. President Muhammadu Buhari talar inför FN. Observera att artikeln är satir. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
Satir

Sverigebreven sprids som en löpeld i Nigeria

Satir Polisen i Nigeria varnar nu sina medborgare för en stor mängd spam-mejl som skickas från en databas i Dubai med fondbolaget Allra som avsändare.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– En person som påstår sig vara son till den tidigare svenske utrikesministern och ambassadören Lennart Bodström försöker locka mottagaren att investera i olika finansiella instrument, säger specialutredaren Gabriel Obi på nationellt bedrägericenter på Nigerias polismyndighet.

Bakom fasadverksamheten gömmer sig ett nordiskt nätverk av yrkeskriminella. Tillvägagångssättet känns igen från tidigare internetbedrägerier. Någon utger sig för att vara en nära anhörig till en inflytelserik person i en krisdrabbad stat. Det kan röra sig om en släkting eller vän till någon före detta regeringsmedlem, prins eller annan kunglighet. En generös belöning utlovas till den som hjälper brevskrivaren att föra ut en större summa pengar ur landet, i det här fallet till ett konto i Luxemburg.

Bluffmakaren kontaktade herr Bankolo under namnet ”Thomas Bodström”.

”En jobbig värld” har talat med banktjänstemannen Isaac Bankolo från Lagos som satsat sin besparingar i vad han trodde var pensionsfonden ”Allra Strategi Modig”.

– Den här figuren påstod att han vid något tillfälle varit landets justitieminister och dessutom spelat fotboll i den högsta divisionen i Sverige.

Bluffmakaren som kontaktade herr Bankolo under namnet ”Thomas Bodström” påstod även att han var brottmålsadvokat och författare till en serie kriminalromaner där han ”med sin unika inblick i Sveriges maktelit” skildrar det politiska spelet i toppen av samhället.

– I dag inser jag hur fånigt det låter. När jag läste att ”Allra erbjuder aktiv förvaltning för maximal avkastning” blev jag förblindad av möjligheten att göra en rejäl hacka, säger en bedrövad Isaac Bankolo.

”När hon läste att fondbolaget leddes av affärskvinnan ”Ebba Lindsö”, tidigare medlem i de svenska kristdemokraternas partistyrelse, nappade hon på erbjudandet. Min fru är troende.”

Vad som ytterligare förvärrar saken är att den 45-årige Bankolo lyckades övertala sin fru Esther att satsa sina besparingar i pensionsfonden ”Allra Strategi Lagom”.

– Hon var skeptisk till en början. Men när hon läste att fondbolaget leddes av affärskvinnan ”Ebba Lindsö” tidigare ordförande i hjälporganisationen Svenskt Näringsliv och dessutom medlem i de svenska kristdemokraternas partistyrelse nappade hon på erbjudandet. Min fru är troende, säger Isaac Bankolo.

”Låter det för bra för att vara sant beror det i allmänhet på att det är just så.”

Totalt betalade makarna Bankolo en summa motsvarande 35 000 svenska kronor till bedragarna, pengar som i stället för till parets pension gått oavkortat till nya navkapslar åt en svenskregistrerad Ferrari av årsmodell 2015. Enligt de nigerianska myndigheterna är chansen för det drabbade paret att få tillbaka sina besparingar i princip lika med noll. Landets bedrägericenter går nu ut med en kampanj i nigerianska medier för att varna befolkningen för bluffmejlen som hos befolkningen blivit kända som ”Sverigebrev”.

– Bakom dessa falska identiteter gömmer sig manipulativa och samvetslösa yrkeskriminella. Dessa ljusskygga element är beredda att göra vad som helst för att lura vanliga, hårt arbetande människor på sina pengar. Vi uppmanar alla nigerianer som får den här typen av bluffmejl att inte svara på meddelandet. Låter det för bra för att vara sant beror det i allmänhet på att det är just så, konstaterar specialutredare Gabriel Obi.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från stbl.fi - "Nyheter som spred sig som en löpeld år 2017 - STBL" 18 jan 2018:
    […] goda journalistiska andan höll ändå inte i sig. Arbetsvärlden rapporterade i en satirtext att Sverigebreven i Nigeria sprider sig som en löpeld, medan ETC var av annan åsikt och menade att månadens löpeld definitivt var den […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från stbl.fi - "Nyheter som spred sig som en löpeld år 2017 - Studentbladet" 20 maj 2022:
    […] goda journalistiska andan höll ändå inte i sig. Arbetsvärlden rapporterade i en satirtext att Sverigebreven i Nigeria sprider sig som en löpeld, medan ETC var av annan åsikt och menade att månadens löpeld definitivt var den […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev