Rekordstort intresse för topprenoverat råtthål Nils Karlsson Pysslings 0,3 kvadratmeter stora råtthål förväntas slå alla prisrekord på den svenska bostadsmarknaden. Artikeln är satir. Foto: Björn Lindgren / TT
Satir

Rekordstort intresse för topprenoverat råtthål

Satir Trots EU-kommissionens varningar om svenskarnas växande skuldberg når kvadratmeterpriset på bostadsmarknaden nu oanade höjder. Nils Karlsson Pysslings 0,3 kvadratmeter stora råtthål väntas slå alla rekord."Inget har sparats på detaljerna och materialvalen", säger stjärnmäklaren Fredrik Eklund till En Jobbig Värld.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan lades lantegendomen Mellangården, känd från Astrid Lindgrens sagor, ut till försäljning. Intresset för att bo och leva som Lisa, Bosse och de andra barnen i Bullerbyn har varit stort. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Nu strax innan sommaren, då bostadsmarknaden går för högtryck, hålls visningar för en rad andra spektakulära objekt ”med en historia att berätta”.

”Välkommen till ett toppläge i populära Vasastan med milsvid utsikt”, lyder annonstexten för en mindre fastighet invid en skorsten i centrala Stockholm. Trots ett omfattande renoveringsbehov – den tidigare ägaren (en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år) har varken dragit in avlopp eller rinnande vatten – förväntas denna ”vindsvåning om 9 kvadratmeter” säljas för rekordsumman 3 miljoner kronor kronor.

Hålet är topprenoverat. Inget har sparats på detaljerna och materialvalen.

Det innebär att bostadspriserna i centrala Stockholm för första gången passerar 270 000 kronor per kvadratmeter. I det pågående prisrallyt förväntas rekordet slås redan följande vecka. Då hålls en smygvisning för Nils Karlsson Pysslings 0,3 kvadratmeter stora råtthål ett stenkast från Tegnérlunden.

– Hålet är topprenoverat. Inget har sparats på detaljerna och materialvalen. I den tidigare ägarens så sparsmakade kök finns i dag en teppanyaki-häll i miniatyr, avslöjar kändismäklaren Fredrik Eklund på mäklarbolaget Eklund Stockholm New York AB och känd från Kanal 5:s  ”Toppmäklarna”.

Efter att Anticimex utfört en sanering har hålet under sängen ombildats till bostadsrätt.

Vissa detaljer, som den omtalade Killevippen-spiken, har av inredningsarkitekten sparats i original. Den nye ägaren behöver heller inte oroa sig för att få påhälsning av den tidigare hyresvärden – den elaka råttan Tjoffsan, försäkrar Fredrik Eklund. Efter att Anticimex utfört en sanering under golvplankorna har hålet under sängen ombildats till bostadsrätt. Fredrik Eklund tror att vi ännu bara sett början av en bostadstrend där ”bara fantasin kan sätta gränserna”.

– Redan nu pågår en omfattande renovering av Mattisborgen som i framtiden kommer lanseras som en exklusiv spa-anläggning mitt i centrala Mattisskogen. Vi har även märkt ett ökat intresse för Nangijala. I framtiden kommer vi kunna erbjuda husen i natursköna Körsbärsdalen som andelslägenheter, säger Fredrik Eklund.

Trots EU-kommissionens varningar om det svenska skuldberget och en växande bostadsbubbla fortsätter kvadratmeterpriserna i Stockholms att stiga. Men Fredrik Ekelund ser ingen anledning till oro.

– Det finns alltid en marknad för sagolika boenden i attraktiva lägen, säger stjärnmäklaren till En Jobbig Värld.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar