Kvinna påträffad utanför filterbubbla Den förvirrade kvinnan vårdas nu på S:t Görans sjukhus med hjälp av VR-glasögon. (Artikeln är satir och personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra). Foto: Jessica Gow/TT.
Satir

Kvinna påträffad utanför filterbubbla

Satir En kvinna vårdas på S:t Görans sjukhus för förvirring efter att ha lämnat sin filterbubbla. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap går nu ut med en varning till allmänheten.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Polis kallades till Gullmarsplans tunnelbanestation i eftermiddag efter att en kvinna uppträtt förvirrat och talat osammanhängande. Det visade sig att kvinnan av okänd anledning lämnat sin filterbubbla.

– Jag hörde henne ge uttryck för åsikter som strider mot vedertagen empiri, säger ett förbipasserande vittne.

En tänkbar orsak till kvinnans beteende kan vara att hennes telefon återgått till fabriksinställningar efter en uppdatering.

Kvinnan omhändertogs och fördes till S:t Görans sjukhus för vård. Varför kvinnan valde att lämna sin filterbubbla är i nuläget oklart. Någon klar bild av händelseförloppet har polisen ännu inte och så länge utredningen pågår kan man inte lämna några detaljer. En tänkbar orsak till kvinnans beteende kan, enligt experter En jobbig Värld talat med, vara att hennes telefon återgått till fabriksinställningar efter en uppdatering. Det kan ha lett till att kvinnan förlorat förmågan att orientera sig i tillvaron och drabbats av panik.

Enligt pressjouren på S:t Görans sjukhus mår kvinnan under omständigheterna bra. Hon vårdas med hjälp av VR-glasögon och brusreducerande hörlurar och har återförenats med sina grupper på Facebook, sitt ordinarie flöde på Instagram och spellistor på Spotify. Kvinnan kommer kunna lämna sjukhuset så snart algoritmerna har börjat verka och hon förses med nyheter och information som uppmuntrar henne som människa, erkänner hennes kroppstyp och bekräftar hennes världsåskådning.

Utan likes och uppmuntrande smileys från följare riskerar patienten att drabbas av en tillfällig jagupplösning

Psykiater Gunilla af Sandeberg ser allvarligt på det inträffade, men tror inte att det kommer vara första gången som människor av misstag förirrar sig ut ur sina filterbubblor.

– Utan likes och uppmuntrande smileys från följare samt nyheter och statistik som bekräftar den egna världsbilden riskerar patienten att drabbas av en tillfällig jagupplösning. Fortsätter verkligheten att tränga sig in i patientens medvetandet riskerar hela värdegrunden slutligen att falla samman.

Om någon påträffas utanför sin filterbubbla ska denne omedelbart föras till ett så kallat ”safe space”.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill varna medborgarna för följderna av att uppdatera sitt operativsystem utan att först säkerhetskopiera användarkonton och inställningar i det så kallade ”molnet” eller på en extern hårddisk. Om någon påträffas utanför sin filterbubbla ska denne omedelbart föras till ett så kallat ”safe space”. Myndigheten avråder från att googla utanför filterbubblan eftersom sökresultaten då inte är skräddarsydda till användaren utan riskerar att gå stick i stäv med den upplevda självbilden. Något som riskerar att utlösa overklighetskänslor och hallucinationer.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av John från Lilou & John 23 maj 2018:

    Jag älskar fr.o.m. nu Lars Berge.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev