Stefan Löfven pausar tiden Statsminister Stefan Löfven (S) stannar tiden till dess regeringskrisen är löst. Foto: Anders Wiklund / TT 10040
Satir

Stefan Löfven pausar tiden

Satir Statsministern inför midsommarafton hela veckan och fortsätter att regera. Linjär tid upphör att gälla i Sverige från och med midsommaraftonens morgon till dess att regeringskrisen är löst.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stefan Löfvens regering fälldes i måndags efter en misstroendeomröstning i riksdagen.

Efter sju dagar, det vill säga nu på måndag, måste Löfven lämna ett definitivt besked till talmannen om vilken väg han kommer välja ut ur krisen.

Enligt politiska bedömare finns två alternativ. Extraval eller nya talmansrundor. Men efter att ha sammankallat Socialdemokraternas verkställande utskott till ännu ett möte under natten lämnades tidigt i morse det överraskande beskedet att partiet väljer en tredje väg framåt. Nämligen att på midsommarafton pausa tiden i Sverige.

”Det är en högst tillfällig majoritet som har skapats i Sveriges riksdag och som saknar vilja och förmåga att leda Sverige in i framtiden. Därför stoppar vi tidens framåtrörelse med början på midsommarafton klockan 06:00”, står att läsa i ett pressmeddelande från regeringskansliet undertecknat Stefan Löfven.

Utmattade midsommarfirare riskerar att dansa sönder höfter och knän

I samma dokument redogörs för hur den linjära tiden kommer att övergå till cirkulär tid under överinseende av den nyinrättade Tidvariansmyndigheten med Dan Eliasson som tillförordnad generaldirektör.

Rent konkret innebär åtgärden att vid samma tid följande morgon – alltså på den ordinarie midsommardagen – återupprepas de gångna 24 timmarna på nytt.

Svenskarna får binda blomsterkransar ytterligare en morgon. Dagen därpå är det dags igen. Datumet pausas på 26 juni 2021 och Stefan Löfven fortsätter vara Sveriges statsminister tills krisen är löst. Först då kan kalenderåret rulla vidare.

Enligt en S-källa med insyn i partiets inre diskussioner finns det ingen bortre gräns för när midsommaraftonen i Sverige kommer att upphöra. Rent teoretiskt finns möjligheten att svenska medborgare tvingas resa midsommarstång, sjunga snapsvisor och dansa ”små grodorna” även när blommorna vissnat, löven fallit av träden och den första snön börjat falla över landet.

Och firandet kan komma att fortsätta över resten av det mörka vinterhalvåret så länge Vänsterpartiet inte hedrar punkt 44 i januariavtalet, den om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter.

Tiden kommer att övergå till cirkulär tid under överinseende av den nyinrättade Tidvariansmyndigheten

Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin vilar ett tungt ansvar på partiledaren Nooshi Dadgostar för den uppkomna situationen.

”Utmattade midsommarfirare riskerar att dansa sönder höfter och knän och svenska spelemän kan drabbas av akuta förslitningsskador. Och det mitt under en pandemi”, skriver Mellin i en analys.

Men de långsiktiga konsekvenserna bedöms kunna bli än mer allvarliga.

Unga människor kommer inte kunna förverkliga sina framtidsdrömmar och hitta en livspartner. Kväll efter kväll kommer de tvingas placera sju olika sorters blommor under kudden för att drömma om sitt livs kärlek. Och stora delar av befolkningen riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning till följd av en alltför ensidig kost till största delen bestående av inlagd sill.

En presskonferens med anledning av införandet av cirkulär tid i Sverige är planerad till klockan 17:00 i eftermiddag.

En jobbig värld har utan framgång försökt nå Nooshi Dadgostar (V) för en kommentar.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev