Vänsterpartiet pekar ut gemensamma frågor med C Om Stefan Löfven (S) utses till statsminister på nytt gäller det att få V och C att samsas för att säkra budgeten. Foto: Janerik Henriksson / TT

Vänsterpartiet pekar ut gemensamma frågor med C

Regeringskris Satsningar på landsbygden, utbyggt fiber och järnväg, samt satsningar i äldreomsorg och på småföretag. Det är områden som Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson pekat ut för TT som gemensamma för C och V.
28 jun 2021 | 14:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För såväl godtagandet av statsbudgeten som tillsättandet av en statsminister krävs att en majoritet av riksdagen inte röstar mot förslaget. Det vill säga, åtminstone 175 av de 349 rösterna i riksdagen måste vara antingen för förslaget eller nedlagda.

Detta gjorde det möjligt för M-KD-budgeten att antas 2018, med 153 röster för och 141 röster emot, innan januarisamarbetet tillkommit.

Så får både vi och centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma

När Liberalerna nu meddelat att de hoppar av januariavtalet så blir budgetsituationen åter igen osäker – även om Stefan Löfven (S) skulle kunna få nytt stöd som statsminister av S-V-MP-C, som tillsammans har 175 mandat i riksdagen.

Anledningen är att Centerpartiet har en linje att inte budgetsamarbeta med Vänsterpartiet.

Budgetinvit från V

På söndagen gjorde Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson en invit till Centerpartiet i TT när hon sade att man är beredd att lägga krav som är svårsmälta för C, så som skattehöjningar, åt sidan.

– I det här läget så tycker jag att vi försöker hitta reformer vi kan vara överens och så får både vi och Centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma, säger Ulla Andersson till TT.

Som exempel på gemensamma frågor pekar hon ut satsningar på landsbygd så som vägunderhåll och utbyggnad av fiber, miljöteknik och järnväg. Också bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen och satsningar på småföretag är sådant hon menar att det borde gå att komma överens om.

Från Centerpartiet har linjen dock inte förflyttats och partiet står fast vid att inte budgetsamarbeta med Vänsterpartiet trots att det är något som Vänsterpartiet kräver för att stödja en S-MP-C-budget.

28 jun 2021 | 14:42

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev