Skogskyrkogården optimeras för en hälsosam livsstil Skistar plus Fonus lika med SkiNus? Foto TT

Satir Skogskyrkogården optimeras för en hälsosam livsstil

Satir Allt fler stockholmare väljer ett aktivt sörjande. SkiStar och Fonus inleder därför ett samarbete under det gemensamma varumärket SkiNus. Liftkort och begravningsceremoni ingår i paketpriset.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Skogskyrkogården i södra Stockholm är landets största begravningsplats.

Den har också en uppskattad skid- och pulkabacke som under vinterhalvåret lockar många besökare.

Skistar Sports & Adventure och Sveriges ledande begravningsbyrå Fonus har därför ingått ett så kallat joint-venture inom affärsområdet ”active grieving”. Redan till sportlovet erbjuds Skogskyrkogårdens besökare möjligheten att kombinera sorgearbete med en aktiv livsstil i vad man kallar ”Nordens mest sakrala skidanläggning”.

”Ingen vet vad som händer i livet efter detta. Därför kan döden kan beskrivas som det ultimata äventyret. Vid våra ski-in/ski-out-gravar får anhöriga möjligheten att ta ett sista farväl och sedan bekvämt glida ut i backen,” skriver det nystartade bolaget – som fått namnet SkiNus – i ett pressmeddelande.

Döden kan beskrivas som det ultimata äventyret

Enligt den bygglovsansökan som lämnades in till Stadsbyggnadskontoret den 15 januari planeras, förutom nya gravplatser i anslutning till backen som löper från Almhöjden, även en knapplift med kapacitet för 120 åkare. (Enligt skisserna planeras det granitkors som ritats av arkitekten Gunnar Asplund att fungera som den första av totalt fyra liftstolpar.)

För att säkra snötillgången utrustas Skogskyrkogården med åtta till tio snökanoner.

Skiduthyrning kommer öppnas i Heliga korsets kapell. Efter viss renovering kommer Skogskrematoriet kunna fungera som värmestuga med möjlighet till korvgrillning.

I trapporna från minneslunden planeras en half-pipe med olympiska mått.

I trapporna från minneslunden planeras en half-pipe med olympiska mått. I Uppståndelsekapellet kommer sörjande erbjudas möjligheten att hålla en kombinerad minnesstund och after-ski. Till sommaren planeras dessutom en downhill-bana för mountainbike bland anläggningens 100 000 gravplatser, vilket gör Skogskyrkogården till norra Europas största destination för aktivt sörjande.

Redan till det stundande sportlovet finns dock möjlighet att boka ett ”white funeral-paket” som innehåller skipass, kremering och skidåkande själavårdare.

Enligt en kundenkät bland Skogskyrkogårdens nuvarande besökare om den planerade skidanläggningen är 9 procent av de tillfrågade inte uteslutande negativa till planerna.

85 procent har aldrig hört talas om begreppet ”daffy”. Många kan därför inte besvara frågan om en så kallad dubbeldaffy i luften över en gravsten påverkar gravfriden i någon grad.

Byggstart för SkiNus nya destination Skogskyrkogården är planerad till den 1 februari.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar