Första vaccindoserna levererade till Sunny Livs i Solna Sunny Livs har mottagit ett paket med Stor-stockholms vaccindoser som ingen vill hämta ut. Foto: TT/Google

Satir Första vaccindoserna levererade till Sunny Livs i Solna

Satir Massvaccinationen mot Covid-19 skjuts på framtiden. Detta efter att de första doserna av det nya vaccinet inte hämtats ut hos Postnords serviceställe trots upprepade påminnelser.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den skrymmande försändelsen från Pfizer/Biontech har stått på lagret hos kvartersbutiken Sunny Livs på Fabriksvägen i Solna sedan i mitten av förra veckan. Enligt butiksinnehavaren Jamal Ahmed har förutom paketavin ett flertal påminnelser skickats till mottagaren utan att någon kvitterat ut paketet.

Enligt Ahmed fick butiken i slutet av förra veckan ett samtal från en kommunikatör från Socialdepartementet som gjorde gällande att försändelsen med de första vaccindoserna är feladresserad. Paketet ska inte till Socialdepartementet och socialminister Lena Hallengren (S) utan till ”det moderatstyrda Region Stockholm”, som enligt regeringen bär ansvar för den kommande massvaccineringen i länet. En ny paketavi skickades därför ut adresserad till Irene Svenonius (M). Den följdes av flera påminnelser, men inte heller denna gång hämtades paketet ut.

– Det närmar sig jul och många kunder vill skicka och hämta paket vår butik. Hela lagret är fullt av försändelser och kartongen från Pfizer är väldigt skrymmande. Vi vädjar till mottagaren att hämta sitt paket, säger Jamal Ahmed.

”Det vore bäst för alla inblandade om närbutiken Sunny Livs kunde ta ett övergripande ansvar för de levererade vaccindoserna.”

Varken Anders Tegnell, Lena Hallengren eller Irene Svenonius vill ta emot vaccinleveransen. Foto: TT.

Under måndagsförmiddagen ringde finansborgarrådet Irene Svenonius till butiken och krävde att försändelsen istället skulle adresseras till Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell. Från Folkhälsomyndigheten lät man emellertid meddela att man i nuläget inte har möjlighet att hämta några paket. Tegnell uppmanade istället Ahmed att adressera försändelsen direkt till Stefan Löfven (S). Enligt butiksinnehavaren har Löfven därefter begärt att försändelsen utan dröjsmål ska skickas till Kungahuset tillsammans med ett meddelande till kungen som statsministern själv dikterade per telefon:

”Gör det bättre själv då, om du är så jävla duktig!”

Hovet vill i sin tur inte kommentera budskapet, men menar att försändelsen istället nog bör sändas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Där har man i skrivande stund ännu inte mottagit någon paketavi. Enligt myndighetens telefonväxel är det möjligt att avin hamnat i MSB:s gamla lokaler på Kungsholmen. Tidigare idag skickade Lena Hallengren (S) ett SMS till Jamal Ahmed där hon beklagar den uppkomna situationen:

”Det vore bäst för alla inblandade om närbutiken Sunny Livs kunde ta ett övergripande ansvar för de levererade vaccindoserna.”

Registrerat som ATG-ombud

I ett uppföljande SMS skriver därefter Hallengren:

”Prioriterade grupper, som äldre, personer med underliggande sjukdomar och vård- och omsorgspersonal bör erbjudas vaccin först. Lycka till!”.

Jamal Ahmed – som saknar sjukvårdsutbildning men är registrerad som ATG-ombud – har sedan dess vid upprepade tillfällen försökt nå Hallengren, men socialministern tycks nu ha blockerat hans telefonnummer. Han är tveksam till att genomföra ett massvaccineringsprogram för Stor-Stockholms 2,35 miljoner invånare i Sunny Livs lokaler. Trängsel riskerar att uppstå på den begränsade butiksytan, i synnerhet på lördagar då många kunder kommer till butiken för att lämna in sina tipskuponger. Sunny Livs ser i nuläget ingen annan lösning än att returnera försändelsen till mottagaren.

Relaterad läsning

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge
Hämtar fler artiklar