Bred politisk samsyn kring dörrmattor  Annie Lööf (C), Per Bolund (MP), Nyamko Sabuni (L) och JOnas Sjöstedt (V). Foto: TT

Satir Bred politisk samsyn kring dörrmattor 

Satir Dörrmattan är en inredningsdetalj som möts av fördomar och okunskap i det svenska samhället. Det vill regeringens samarbetspartier ändra på med stöd av Vänsterpartiet. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dörrmattor fyller en viktig funktion i svenska hem och offentliga byggnader. Särskilt under vinterhalvåret, då snöslask och lera ofta fastnar under besökarnas skosulor. Det enligt representanter för Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som skrivit ett gemensamt upprop till förmån för dörrmattan.

”Trots att dörrmattan hindrar smuts och hundbajs att sprida sig i fastigheten talas det ofta nedlåtande om denna inredningsdetalj”, skriver artikelförfattarna under rubriken ”Dags att omvärdera dörrmattan!”.

Dörrmattan har länge fått stå som symbol för en rad egenskaper som många upplever som mindre positiva. Som exempelvis undfallenhet, feghet och att utan motstånd tillåta att andra trampa över en med smutsiga skor. Nu vill regeringens samarbetspartier med stöd av Vänsterpartiet istället lyfta fram dörrmattans många fördelar. Detta för att få till stånd en attitydförändring i samhället.

Det är lätt att glömma att dörrmattor har en viktig funktion att fylla i människors vardag, inte minst för att hålla smutsen borta från stugvärmen.

– Dörrmattan är det första som hälsar dig välkommen när du kliver in genom dörren. Inte sällan bokstavligen genom att den kan prydas av en välkomstfras på olika språk, säger Vänsterpartiets avgående ledare Jonas Sjöstedt i en kommentar.

Även Centerpartiets Annie Lööf medger att tonen i offentligheten mot dörrmattor varit orättvist hård. Självkritiskt medger hon att politiker delvis varit medskyldiga genom att referera till det slitstarka material som pryder hallgolv i miljontals svenska hem och trapphus i negativa ordalag.

– Det är lätt att glömma att dörrmattor har en viktig funktion att fylla i människors vardag, inte minst för att hålla smutsen borta från stugvärmen.

Dörrmattan, människans bästa vän?
Foto Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Den är beige, består av hampa och lägger sig platt mot underlaget.

Även Liberalernas Nyamko Sabuni vill lyfta dörrmattans betydelse i samhället.

– Att som dörrmatta bli trampad på är något att vara stolt över. Man kan se dörrmattan som skons samarbetspartner.

Per Bolund (mp) vill framhålla dörrmattans många positiva egenskaper som han menar påminner om det egna partiet:

– Den är beige, består av hampa och lägger sig platt mot underlaget.

En jobbig värld kan idag avslöja att det finns långt framskridna planer för ett samarbete med möbeljätten Ikea. En ny serie dörrmattor kommer att lanseras hösten 2021 och kommer att finnas i olika storlekar och färger. Den lite större ANNIE, mellanstorleken JONAS, den något mindre NYAMKO och den allra minsta BOLUND. Alla tillverkade i ett slitstarkt och vattenavvisande fibermaterial tillverkat av återvunna PET-flaskor och en undersida av halksäkert nitritgummi. Regeringskansliet uppges redan ha lagt en beställning på de nya dörrmattorna som väntas finnas i butik hösten 2021.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar