MSB i stabsläge – förbereder Dan Eliassons ankomst En kvinna övervakar skärmar på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på kontoret i centrala Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT
Satir

MSB i stabsläge – förbereder Dan Eliassons ankomst

Satir De senaste prognoserna tyder på att Dan Eliasson når Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i månadsskiftet. Nu bunkrar myndighetspersonalen upp med mat, vatten och andra förnödenheter för att klara krisen.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt satellitbilder har Dan Eliasson lämnat Rikspolisstyrelsen och börjat röra sig söderut genom Kronobergsparken på Kungsholmen i Stockholm mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. Myndighetens ställde natten till fredagen om till stabsläge. I morse inleddes arbetet med att täcka fönster och dörrar på huvudkontoret på Fleminggatan med spånskivor. I det öppna kontorslandskapet inuti byggnaden har lösa föremål och väggdekorationer tagits ner och tyngre kontorsmaskiner som skrivare och kopiatorer fixerats vid byggnadens bärande väggar för att inte förvandlas till livsfarliga projektiler när Dan Eliasson sveper genom rummet. Ett dieselaggregat för att säkra strömförsörjningen kommer att placeras i anslutning till byggnaden, i den nuvarande rökrutan.

Personalen har fått gå en kurs i hur inhyrda kontorsplantor kan omvandlas till nödproviant med hjälp av hålslag.

– Vi har säkrat evakueringsvägar, repeterat hur man kan bygga en skyddande bivack av Jopa-pärmar och hur det går till att konstruera en enkel flytväst av silvertejp och bubbelplast, säger det fackliga skyddsombudet Mona Holm.

Personalen har fått gå en kurs i hur inhyrda kontorsplantor kan omvandlas till nödproviant med hjälp av hålslag och hur musmattor kan användas till att fixera frakturer på armar och ben vid större störning av myndighetens funktioner. HR-avdelningen har avrått de anställda från att sniffa RX-lim i syfte att döva känslor av oro och ångest.

–  Man måste utgå från ett värsta tänkbara scenario. Därför har jag tillverkat ett liggunderlag av wellpapp och en regncape av plastfickor. Men viktigast är att förbereda sig mentalt för att kunna hjälpa sig själv och andra, säger Mona Holm.

Senast måndag beräknas Dan Eliasson nå korsningen Polhemsgatan/Fleminggatan och börja röra sig i riktning mot Klara Sjö. Enligt de senaste prognoserna att kommer naturfenomenet att dra in över den utsatta myndigheten i början av Mars. Stor förödelse rapporteras i Dan Eliassons spår.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev