Den kände amerikanske nationalekonomen George Reisman är en av nyliberalismens ivrigaste förespråkare. Under julhelgen hoppas han att Tage Danielssons och Per Åhlins tecknade film ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” ska öka förståelsen för den oreglerade kapitalismens många fördelar även i USA.
Jag har nog aldrig sett ”trickle down economics” förklaras på ett mer pedagogiskt vis
– Jag har nog aldrig sett ”trickle down economics” förklaras på ett mer pedagogiskt vis, säger han via telefon från tankesmedjan Mises Institutes högkvarter i Auburn, Alabama.
Idén att skattesänkningar, avregleringar och andra ekonomiska fördelar som gynnar stora företag och höginkomsttagare även förbättrar de ekonomiska förhållandena för resten av befolkningen är en av grunderna i den österrikiska skolan inom nationalekonomin. Enligt Reisman sipprar kapital från de rikaste delen av befolkning nedåt till mindre bemedlade, vilket tydligt framgår i Tage Danielssons och Per Åhlins tecknade film.
Dessutom ser den unge entreprenören Karl-Bertil till att privatisera delar av det statliga postverket, vilket är utmärkt
– Den rika delen av befolkning bidrar med privata donationer till de fattigas julfirande utan att få sina förmögenheter plundrade av staten i form av höga skatter. Dessutom ser den unge entreprenören Karl-Bertil till att privatisera delar av det statliga postverket, vilket är utmärkt.
Den konservativa kanalen Fox News har enligt obekräftade uppgifter förvärvat rättigheterna till den populära animerade filmen som sänts varje julafton sedan 1975 i svensk tv. Man planerar att visa den för amerikansk publik under julhelgen i syfte att skapa opinion för presidents Trumps senaste skattereform, som främst gynnar den rikaste procenten av befolkningen.
– I slutet av filmen blir Karl-Bertil välförtjänt hyllad av den ekonomiska eliten i Stockholm. För publiken blir det tydligt att de förmögnas överflöd även till slut kommer de fattiga till del.
Det är bara att se på glädjen i den arbetslöse Harald Ljungströms hem där barnen leker med sina sex japanska servettringar av päronträ
Enligt Reisman visar Karl-Bertils popularitet att socialismens påstådda utbredning i Sverige är en myt. Även svenskar tycks ha förstått att ekonomisk ojämlikhet är i själva verket något som gynnar den sociala rörligheten och därmed även de mest ekonomiskt utsatta medborgarna, menar den amerikanske nationalekonomen.
– Det är bara att se på glädjen i den arbetslöse Harald Ljungströms hem där barnen leker med sina sex japanska servettringar av päronträ. Utan ett passiviserande statligt välfärdssystem finns dessutom ett ekonomiskt incitament för Ljungström att efter julhelgen göra sig anställningsbar på arbetsmarknaden för låglönejobb och på så vis inleda en klassresa, säger George Reisman som nu ser fram mot ett synnerligen konservativt julfirande tillsammans med sin fru. Eventuellt kommer han donera någon av sina minst värdefulla julklappar till välgörenhet.