Extremt inomhusklimat i Börshuset Akademiledamöterna Horace Engdahl, Göran Malmqvist, Klas Östergren och Peter Englund med flera. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT (Observera att artikeln är satir).
Satir

Extremt inomhusklimat i Börshuset

Satir Rekordtät luft uppmättes i Svenska Akademiens lokaler under gårdagen, rapporterar SMHI. Expertmyndigheten utfärdar Klass 1-varning.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Klimatforskare vid SMHI uppmätte under torsdagen den tjockaste luft som någonsin registrerats i inomhusmiljö. Mätningarna skedde i Svenska Akademiens lokaler i Gamla Stan under ledamöternas ordinarie möte under torsdagskvällen.

När en av de Aderton klev in i rummet – jag tror att det var Horace Engdahl – slog alla mätare i botten

– När en av de Aderton klev in i rummet – jag tror att det var Horace Engdahl – slog alla mätare i botten. Jag har aldrig upplevt en så tryckt atmosfär, säger Johanna Elvius, doktorand i atmosfärfysik och hydrologi vid SMHI.

Klimatforskaren kunde notera hur temperaturen i lokalen på rekordtid sjönk under nollstrecket och hur det bildades frost på glasrutornas insidor. Luftens tjocklek hindrade även ljudvågor från att färdas fritt i rummet vilket enligt testrapporten resulterade i en ”bokstavligen öronbedövande tystnad”.

För en normal människa skulle det inte vara möjligt att behålla medvetandet i rummet ens i några sekunder

– Att ledamöterna kunde syresätta sig själva trots den tjocka luften tyder på att man låtit lungorna vänja sig vid klimatförhållandena i Svenska Akademiens lokaler under mycket lång tid, säger Johanna Elvius som personligen tvingades använda syrgas och tryckdräkt.

– För en normal människa skulle det inte vara möjligt att behålla medvetandet i rummet ens i några sekunder på grund av luftens täthet och låga syrehalt.

Luftens relativa densitet uppmättes till 0,92, vilket motsvarar en volymmassa på 920 kilogram per kubikmeter. Det är det högsta värde för luft som registrerats sedan mätningarna inleddes 1954 och innebär en luftsammansättning som ligger oerhört nära ren is. Ett prov av rekordluften förvaras tillsvidare i ett förslutet provrör på SMHI:s laboratorium i Norrköping och kommer analyseras ytterligare.

Svenska Akademien har hållits hermetiskt försluten sedan 1786

– Jag tror att vi måste vänja oss vid vid ett alltmer extremt inomhusklimat vid många av våra samhällsinstitutioner. För att vända utvecklingen på sikt tror jag att det krävs en total omläggning av livsstil. Den nuvarande situationen är inte hållbar, säger Johanna Elvius vid SMHI.

Svenska Akademien har hållits hermetiskt försluten sedan 1786 vilket gör att det kan bildas instabil atmosfär när luften i byggnaden möter de omgivande luftmassorna. Urladdningar och turbulens kan förekomma. Därför utfärdar SMHI tillsvidare en Klass 1-varning i området runt Stortorget.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev