Stefan Löfven bakom rekordstort lajv i Göteborg – Det här är vad EU borde handla om, sa statsministern till den församlade journalistkåren när han anlände till skådeplatsen tidigare i morse utklädd till internationell statsman. (Observera att artikeln är satir och förmodligen inte återspeglar verkliga förhållanden och händelser) Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stefan Löfven bakom rekordstort lajv i Göteborg

Satir I Göteborg samlades under fredagen den europeiska politiska eliten för att tillsammans iscensätta illusionen av ett fungerande Europasamarbete.
En Jobbig Värld av Lars Berge
17 nov 2017 | 12:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under fredagen hölls ett levande rollspel – eller lajv – som går till historien som ett av de största som har anordnats i Sverige. Berättelsens tema har varit ”EU-toppmöte” och handlat om en fiktiv värld där Storbritannien aldrig aktiverat artikel 50 i EU-fördraget och begärt utträde ur unionen. En av arrangörerna bakom lajvet är Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

– Det här är vad EU borde handla om, sa statsministern till den församlade journalistkåren när han anlände till skådeplatsen tidigare i morse utklädd till internationell statsman.

Sedan i onsdags har förberedelserna pågått för att välkomna de drygt 500 lajvrollspelarna till ett nedlagt varv på Hisingen i Göteborg. Flaggor har hissats, polisstyrkor har placerats ut och trafiken i centrala Göteborg har spärrats av precis som inför ett verkligt EU-toppmöte, så som de kunde se ut innan Brexit i en tid då unionen fortfarande hade politisk legitimitet bland medlemsländernas befolkningar.

Flaggor har hissats, polisstyrkor har placerats ut och trafiken i centrala Göteborg har spärrats av precis som inför ett verkligt EU-toppmöte. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Innehållet bestod av en fantasifull beskrivning av rättvisa arbetsvillkor och social trygghet för befolkningen inom EU.

Under mötesdagen gestaltade deltagarna EU-samarbetet genom att, iförda byråkratkostymer, vandra över en kornblå matta och diskutera frågor om social rättvisa med stor inlevelse. Många lajvare vittnar om att de stundtals helt glömde bort det politiska nödläget i Europa med ökad politisk extremism och social oro.

Till och med Theresa May fanns på plats, eller åtminstone någon som var väldigt lik den brittiska premiärministern.
Foto:Jonas Ekströmer / TT

Till och med Theresa May fanns på plats, eller åtminstone någon som var väldigt lik den brittiska premiärministern.

– Arrangörerna har verkligen lyckats återskapa stämningen från Maastrichtfördraget, säger Jiri Payne från Tjeckien där EU-skeptiska partier fullständigt dominerade det senaste parlamentsvalet.

En av initiativtagarna bakom lajvet, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, säger att man länge övervägde temat ”Romarrikets fall” men valde ”EU-toppmöte” eftersom det passade bättre i Göteborg.

Det kändes nästan som på Palmes tid. En riktig nostalgitripp

I en tid då socialdemokratin i övriga Europa förlorat i princip allt väljarstöd verkade statsminister Stefan Löfven njuta av att vara politiker med internationellt inflytande, även om det bara var på låtsas.

– Det kändes nästan som på Palmes tid. En riktig nostalgitripp, säger en nära medarbetare i Regeringskansliet.

Den svenske statsministern avslutade lajvet i Göteborg med att läsa upp ett fiktivt dokument med den mystiska titeln ”Den sociala pelaren”. Innehållet bestod av en fantasifull beskrivning av rättvisa arbetsvillkor och social trygghet för befolkningen inom EU. Tilltaget väckte stor munterhet bland de församlade gästerna, i synnerhet bland de grekiska deltagarna. I landet råder som bekant skyhög arbetslöshet och social misär efter EU:s drakoniska åtstramningsprogram, vilket infördes trots att befolkningen sagt nej i en folkomröstning.

Efter helgens festligheter återgår Stefan Löfven och Socialdemokraterna till sitt ordinarie arbete med att stänga gränser, utvisa flyktingar och exploatera nationalistiska strömningar i syfte att vinna kommande riksdagsval.

En Jobbig Värld av Lars Berge
17 nov 2017 | 12:51

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev