Leif Östlings generositet hyllas med mural Svenskt Näringsliv planerar för en muralmålning till Leif Östlings ära, enligt uppgifter till En jobbig värld. Foto: Istock.
Satir

Leif Östlings generositet hyllas med mural

Satir Intresseorganisationen Svenskt Näringsliv uppför en muralmålning på sin vd Leif Östling vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Konstverket är tänkt att påminna vårdkunder om vem de står i evig tacksamhetsskuld till.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

SVT:s Uppdrag Granskning gjorde känt för en bredare allmänhet vilka summor Svenskt Näringslivs vd Leif Östling bidragit med till den svenska välfärden. Under de senaste sju åren har den före detta vd:n för Scania betalat in runt 100 miljoner kronor på sitt skattekonto, vilket motsvarar ungefär ett hundratal medicinska behandlingar av barncancer.

”Vi på Svenskt Näringsliv tycker att det är lite märkligt att Leif, trots att han ständigt räddar livet på döende barn, inte fått något monument uppfört till sin ära likt exempelvis Raoul Wallenberg. Därför genomför vi det här initiativet och låter avbilda vår ödmjuke ledare i helfigur på en husvägg”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Svenskt Näringsliv har sökt bygglov för att uppföra en muralmålning på fastighet Myrstacken på Gävlegatan i Stockholm. Porträttet på Leif Östling kommer mäta närmare 16 meter på höjden och 8 meter på bredden och målas i realistisk stil.

– Husväggen ligger mitt emot Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det innebär att när föräldrar till svårt sjuka barn tittar ut genom fönstret på sjukhussalen blir de påminda om vem som gör sjukvården möjlig. Förhoppningsvis erfar de då känslor av stor tacksamhet till att Leif väljer att deklarera en del av sina välförtjänta inkomster i Sverige, säger Lars Göran Johansson – vice vd och ansvarig för kommunikation och opinion på Svenskt Näringsliv vid en pressträff för inbjudna medier.

För att högtidlighålla att Leif följer svenska skatteregler kommer Svenskt Näringsliv hyra in en violinkvintett som kommer tolka bland annat Celine Dions ”My heart will go on” känd från filmen Titanic.

Förutom pension och lön på drygt 200 miljoner kronor har Leif Östling under sin tid i Scanias ledning fått närmare 100 miljoner kronor i bonus. Under sin tid som chef hos tyska Volkswagen tjänade han 71,5 miljoner under enbart 2014. Samma år deklarerade han 53 miljoner i överskott av kapital. Till det kommer arvoden för diverse konsultuppdrag och en förmögenhet placerad i skatteparadisen Malta och Luxemburg. Alla inkomster han tjänat inom Sverige är dock beskattade i landet, det har Leif Östling tydliggjort.

– Då ska vi komma ihåg att Leifs revisionsbyrå hade kunnat göra en betydligt mer fördelaktig skatteplanering offshore, säger Lars Göran Johansson.

Svenskt Näringsliv söker med anledning av detta faktum även tillstånd att framföra fiolmusik från en mindre scen i anslutning till muralmålningen.

Äntligen kommer svenska folket ha en fysisk plats att vallfärda till för att uttrycka sin vördnad inför Leifs självdeklaration.

”För att högtidlighålla att Leif följer svenska skatteregler kommer Svenskt Näringsliv hyra in en violinkvintett som kommer tolka bland annat Celine Dions ”My heart will go on” känd från filmen Titanic”, står det att läsa i projektbeskrivningen.

– Äntligen kommer svenska folket ha en fysisk plats att vallfärda till för att uttrycka sin vördnad inför Leifs självdeklaration, säger Lars Göran Johansson.

Svenskt Näringsliv räknar med att vanliga medborgare fyllda av tillfredställelse inför denna osjälviska generositet snabbt kommer fylla Torsplan med blommor och mjukisdjur, vilket kommer påverka detaljhandeln i området i positiv riktning.

– Själv har jag svårt att hålla tillbaka tårarna inför Leifs närmast helgonlika altruism och godhet, säger Lars Göran Johansson.

Bygglovsansökan om att uppföra en muralmålning till hyllning av Svenskt Näringslivs vd behandlas av Stadsbyggnadskontoret den kommande månaden. Beslut fattas innan nyår.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev