Ny upptrappning i kampanjkriget mot julen Arkivbild. Observera att texten är satir. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
Satir

Ny upptrappning i kampanjkriget mot julen

Satir I läckta dokument, de så kallade X-mas-leaks, beskrivs hur religiösa extremister från Mellanöstern under lång tid planerat en kampanj mot den oskyldiga svenska julen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dokumenten har läckt från den närmaste kretsen runt en av arabvärldens mest radikala predikanter. Den så kallade julläckan, internationellt känd som ”X-mas-leaks” och i extremistkretsar som ”julevangeliet”, visar hur fundamentalister under lång tid försökt påverka det svenska julfirandet.

I samarbete med några av världens mest framstående nyhetsredaktioner kan En jobbig värld nu avslöja den pågående kampanjen

Efter att ha analyserat materialet i samarbete med några av världens mest framstående nyhetsredaktioner kan En jobbig värld nu avslöja den pågående kampanjen. För en tid sedan reser en man med Mellanösternbakgrund tillsammans med en höggravid och mycket ung kvinna till en palestinsk stad på Västbanken. Flickan genomgår under svåra och ohygieniska förhållanden en förlossning. Spädbarnet göms undan i en ställning för djurfoder, möjligtvis för att inte väcka sin äldre makes vrede enligt experter på hedersrelaterat våld. Den aktuella mannen är nämligen enligt uppgifter i läckan inte far till tonårsfruns nyfödda barn. Vidare framgår att mannen vid samma tillfälle möter tre okända män från en gruppering kallad ”den himmelska härskaran”. I ett dokument signerat kodnamnet ”Jesaja” beskrivs hur ”ett ljus som ska uppenbaras för hedningarna” och hur tre förmögna finansiärer ska betala en global informationskampanj till stöd för rörelsens extremism.

I stället för att slå julhandelsrekord och se på Kalle Anka vill man flytta julens fokus, säger Magnus Brun

Magnus Brun är fastighetsskötare, folklivsforskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan. Han misstänker att religiösa fundamentalister sedan en tid tillbaka gått över i en fas av krigföring som handlar om att vinna ”the hearts and minds” hos den julfirande svenska befolkningen.

– Genom att sprida detta budskap vill kretsen runt predikanten göra den svenska julen till ett ställningstagande i en pågående religiös konflikt i Mellanöstern. I stället för att slå julhandelsrekord och se på Kalle Anka vill man flytta julens fokus, säger Magnus Brun.

Allt tyder på att den andliga rörelsen med ursprung på Sinaihalvön sedan länge etablerat sig på landsbygden och i förortsområden runt svenska storstäder.

Substanserna säljs per gram i små påsar i utsatta områden helt öppet

Det har florerat uppgifter om att förskolebarn tvingas bära vita särkar och konformade hattar för att hylla en av rörelsens kvinnliga martyrer. Barnen har dessutom uppmanats att marschera i led, sjunga religiösa sånger och äta bakverk smaksatta med substanser som med stor sannolikhet odlats i Iran. Substanserna säljs per gram i små påsar i utsatta områden helt öppet. I julläckan avslöjas också planer att locka svenska julfirare till rörelsens lokaler under julaftonen och där låta predikanter utsätta dem för hjärntvätt.

Den svenska julen nu är mycket nära att helt avskaffas till förmån för värderingar och normer från en annan del av världen

– Det gör att vi höjer hotnivån till en femma på en femgradig skala vilket innebär att den svenska julen nu är mycket nära att helt avskaffas till förmån för värderingar och normer från en annan del av världen, konstaterar Magnus Brun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar svenska julfirare att vara vaksamma och invänta vidare information vid sina tv-apparater. Där kommer Erik Haag och Lotta Lundgren, av regeringen utsedda Nationella samordnare för att värna julen mot religiös extremism, under julaftonen hålla löpande uppdateringar om utvecklingen.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar