Färgglada knappar för en bättre skola Satir. En jobbig värld kan rapportera att Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, vill införa smileys-terminaler på landets skolor. Foto: Creative commons/TT.
Satir

Färgglada knappar för en bättre skola

Satir Svenska elever bör snarast erbjudas möjligheten att betygsätta sina kundupplevelser med hjälp av smileys i olika färger. Det anser Ulla Hamilton (M), vd för Friskolornas riksförbund.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Intresseorganisationen Friskolornas riksförbund anser att alltför många huvudmän, i huvudsak kommunala, misslyckas med att sätta tydliga kunskapsmål i skolan som följs upp systematiskt. Lösningen är enkel, menar vd Ulla Hamilton. Med hjälp av så kallade Smiley-terminaler går det att effektivt kartlägga hur kunderna upplever servicenivån inom svensk skola.

– Jag har sett liknande lösningar hos min lokala kemtvätt och matvaruaffär. Det tycks fungera alldeles utmärkt i dessa verksamheter som ju också är vinstdrivande, säger Ulla Hamilton i en kommentar.

Enligt Hamilton bör Smiley-terminaler placeras ut vid in- och utgången till samtliga svenska skolors klassrum och inom förskolan även i anslutning till sandlådan. Feedbacksystemet är helt trådlöst och gör det möjligt för skolväsendet att samla in sina kunders intryck av huvudmannens erbjudande med hjälp fyra olika smileys. Ovanför Smiley-terminalen bör en tydlig skylt med texten ”Vänligen betygsätt vår service idag” placeras. En grön glad gubbe markerar att kunden – det vill säga eleven – haft en positiv upplevelse. En röd arg gubbe att upplevelsen varit negativ. Däremellan finns en ljust grön gubbe (mestadels positiv) och en rosa gubbe (mestadels negativ) i totalt fyra betygssteg mellan glad och arg.

Medarbetarnas åsikter är värdefulla, anser Hamilton. Därför bör även svenska lärarrum utrustas med Smiley-terminaler, förslagsvis i närheten av kaffeautomaten.

Flera lärare och rektorer har uttryckt sitt missnöje med det rådande svenska skolsystemet som de anser leder till en ökad segregation i samhället. Medarbetarnas åsikter är värdefulla, anser Hamilton. Därför bör även svenska lärarrum utrustas med Smiley-terminaler, förslagsvis i närheten av kaffeautomaten.

– Är man missnöjd med sin upplevelse – exempelvis att en fjärdedel av alla elever går ut grundskolan med ofullständiga betyg – får man trycka på den röda arga gubben. Annars trycker man på grön gubbe, förklarar Hamilton.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har sedan i oktober produktkatalogen över smiley-terminaler på sitt bord. Foto: TT.

Enligt egen utsago skickade hon produktkatalogen från företaget Happy or Not – den ledande aktören på den globala marknaden för mätningar av kundnöjdhet – till utbildningsminister Anna Ekström redan i oktober. Ulla Hamilton anser att det är ”häpnadsväckande” att inte skolinpektionen redan gjort en större upphandling.

Hamilton förutsätter att regeringen skyndsamt ser till att totalt hundratusen Smiley-terminaler placeras ut i svenska skolor, helst redan innan årsskiftet. Dessutom uppmanar hon regeringen att skyndsamt få ett lojalitetsprogram på plats för att belöna återkommande kunder i skolan med statusförmåner. Exempelvis i form av ett platinumkort eller uppgradering till Business Class. Där ligger många friskolor redan i framkant, enligt Hamilton. Redan idag finns möjlighet för kunden att samla poäng till en bonus på slutbetyget, ett så kallat ”glädjebetyg”.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev