Så ser Suzanne Ostens lösning på konstnärernas dåliga villkor ut – Ge förskolan konst och kultur genom att samhället betalar konstnärslön, säger Suzanne Osten. Foto: Ewa Persson.

Så ser Suzanne Ostens lösning på konstnärernas dåliga villkor ut

Kulturarbetare Dramatikern Suzanne Osten har en egen lösning på konstnärernas försämrade villkor. En lösning som dessutom skulle fixa "lågstatusfrågan" att arbeta konstnärligt med de yngsta barnen.
16 mar 2017 | 11:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regissören, författaren, professorn med mera Suzanne Osten har arbetat med konsten på många olika sätt. Och hon vet precis hur hon skulle vilja lösa problemet med konstnärers ekonomiska villkor.

– Dubbla kulturbudgeten och betala konstnärslön till de som bedöms ha konstnärskvalitet. De får sedan betala tillbaka genom att undervisa i sin konst i förskolor och skolor.

På det sättet påverkar man också det som Suzanne Osten kallar ”lågstatusfrågan”, att arbeta med de yngsta barnen.

Läs mer: Konstnärslöner står still och villkoren försämras

Suzanne Osten har länge arbetat med teater för barn och unga, och är nu barnfilmskonsulent.

– De enda som verkligen behöver konsten är de som växer, barn och unga. Jag ser hur en föreställning påverkar – det betyder något för den växande befolkningen. Men där finns konsten och kulturen minst, de svälter.

Behöver definiera vad konsten ska vara till för

Suzanne Osten anser att det krävs en ny syn på konsten, och på konstnären. I pausen mellan två pass på Konstnärsnämndens konferens sveper hon med ena armen över stolsraderna i hörsalen samtidigt som hon säger:

”Om var och en av de som är här försvarade konstnärerna och förklarade varför de håller på, så skulle det se annorlunda ut.”

– Hur många tjänstepersoner finns det här i dag? Jag tänker till exempel på alla administratörer och producenter på teatrar som lever på det som skådespelaren skapar. En del här gör inget annat än att arbeta med kultur, och de är fast anställda.

Läs mer: Kulturarbetarnas strategi: Lev på sambon och undvik a-kassan

– Om var och en av de som är här försvarade konstnärerna och förklarade varför de håller på, så skulle det se annorlunda ut.

Konstnärerna behöver hjälp av alla de övriga som arbetar med kultur med att förklara varför samhället behöver konst, och om konstnärernas villkor.

Suzanne Osten tycker att alla vackra formuleringar till trots, så råder ett konstförakt i samhället. Att det finns tror hon beror på just detta – att vi inte definierar vad konsten ska vara till för.

16 mar 2017 | 11:08
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Astrid Ward 17 mar 2017:

    Har arbetat med konst sedan jag gick ut Konstfackskolan. Har gjort enormt många offentliga utsmyckningar och försörjt mig och betalat pension och alla andra avgifter.
    Nu 77 år och mycket aktiv och frisk så sållas jag bort i alla söksammanhang för jag är förgammal. Och dessutom ensamstående kvinna. Jag borde vara klok och leva på min partner. Men jag har ingen partner. Att leva på min pension 6511 kr efter skatt … Hur går det till?
    Jag vill inte vara bitter men snart tycker jag att vinden borde vända. Varför togs konstnärslönen bort? Det skulle lösa många plågor för oss äldre konstnärer om den fanns kvar. Jag tänker på alla äldre som inte är friska och starka och som kan fortsätta sitt kall. För konsten är ett kall som man inte lämnar vid fyllda 65.
    Eller medborgarlön. Staten kunde avskeda alla som sitter och går igenom förnedrande ansökningar om olika bidrag. Avslås eller godkänds men en mindre summa än den sökta.
    Förnedrande är ordet.

  2. Av Karin Lundmark 17 mar 2017:

    http://www.kulturivast.se/konst/handbok-vad-ar-grejen-med-samtidskonst

    Den här handboken av Kultur i Väst är framtagen för att bl.a. Försöka beskriva varför konsten behövs och vad den kan bidra med.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev