Ryska fackets 1-majbudskap: ”En värld utan nazism” FNPR:s ordförande Mikhail Schmakov skickar en hälsning till ryska kvinnor inför internationella kvinnodagen 2021. Foto: FNPR:s Youtubekanal.

Ryska fackets 1-majbudskap: ”En värld utan nazism”

Ukraina Inga kommentarer! Världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow vägrar att svara på frågor om kravet på uteslutning den ryska centralorganisationen FNPR. Organisationen stöder Putins anfallskrig mot Ukraina och demonstrerade 1 maj till stöd för invasionen under slogan ”För en värld utan nazism”.
Carl von Scheele
2 maj 2022 | 14:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Redan dagen efter det ryska anfallet mot Ukraina i slutet av februari publicerade FNPR ett långt uttalande till stöd för president Putins order om anfall. Trots bombningar av civila barn, kvinnor och äldre och upprepade anklagelser om krigsbrott mot den ryska armén fortsätter FNPR:s sitt aktiva stöd till kriget.

Sedan början av mars kräver de nordiska facken uteslutning av FNPR ur världsfacket ITUC, men frågan dras i långbänk.

Sharan Burrow, ITUC, Foto: ITUC.

– Vår praxis är att inte kommentera interna angelägenheter. Detta är en fråga för vår generalförsamling. Jag är ledsen, men jag kan inte ge några kommentarer, säger Sharan Burrow, generalsekreterare i ITUC, till Arbetsvärlden.

Vi når henne på måndagsmorgonen, dagen efter 1 maj då FNPR demonstrerat till stöd för president Putins krig under slogan ”För en värld utan nazism”. Enligt organisationens egna uppgifter hölls manifestationer på 63 platser i landet med sammanlagt 1 miljon deltagare.

Är det verkligen en intern angelägenhet när organisationens stöder kriget på detta sätt?

– Ledsen, men inga kommentarer. Det är en fråga för vår parlamentariska struktur. Jag kan inte kommentera, upprepar Burrow.

Bilkortege till stöd för kriget

FNPR, som har 20 miljoner medlemmar, stöder kriget mycket aktivt på flera sätt.

Oscar Wåglund Söderström, TCO.

På dess hemsida har den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov fått proklamera hur han sluter upp bakom president Putin och skickar egna trupper till landet. Sedan den 14 april genomför FNPR en bilkortege genom Ryssland till stöd för kriget. På dess hemsida pågår dessutom en namninsamling där man skriver att det är en plikt för varje medborgare att stödja landets armé och president Putin. I alla dessa tre fall beskrivs Ukraina som nazistisk.

I ITUC har det nordiska kravet på uteslutning mötts av långbänk. Nu har emellertid FNPR kallats till en intern utredning i mitten av maj för att svara på frågor om sitt agerande. En process har inlett, förklarar Oscar Wåglund Söderström, internationell chef på TCO.

– Då har FNPR sagt att organisationen suspenderat sig från verksamheten i ITUC, men det kan man inte göra. Det finns ingen sådan möjlighet.

FNPR har slutat delta på världsfackets möten. Det är hela innebörden i dess uttalande om egen suspendering. Den kan när som helst på eget initiativ återuppta sin aktiva roll.

Målet för de nordiska facken är däremot en korrekt uteslutning enligt stadgarna, understryker Oscar Wåglund Söderström.

– Jag har inte sett vad som hände i går på 1 maj, men det stärker vår sak.

Kan gå ihop med kinesiska fack

Hur pass mycket försvagas ITUC av att ha FNPR som medlem när organisationen stöder ett ryskt anfallskrig mot ett grannland?

– Det klart att det försvagar trovärdigheten, eftersom detta är världens näst största fackförbund. Det är därför som vi är så tuffa med detta. Men det klart att det finns en risk att FNPR istället skulle gå ihop med kinesiska fack.

Oscar Wåglund Söderström poängterar att ITUC har grundvärden som organisationen måste stå upp för.

– Där ingår självbestämmande för nationer, demokrati och mänskliga rättigheter. Det står inte FNPR för just nu.

Nyhetsbrev

”Måste stärka styrkorna”

FNPR:s ordförande Mikhail Shmakov är i högsta grad aktiv i stödet till president Putins krig mot Ukraina. På en presskonferens inför 1 maj sa han: ”I dag måste vi omstrukturera vår industri och ekonomi för att effektivt stödja ryska väpnade styrkorna och Rysslands presidents beslut relaterade till avnazifieringen och demilitariseringen av grannstaten”.

FNPR:s agerande står i skarp kontrast till ITUC, som i ett upprop fördömer Rysslands invasion av Ukraina och kräver att alla ryska trupper omedelbart dras tillbaka från landet.

Carl von Scheele
2 maj 2022 | 14:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar