”Med ett kärnvapenkrig kan vi hälsa hem allihop” Försvarsförbundets ordförande Håkan Sparr.

”Med ett kärnvapenkrig kan vi hälsa hem allihop”

Internationellt Försvarsförbundets ordförande Håkan Sparr ser med oro på kriget i Ukraina. Men han tror inte att beslutet att skänka vapen till Ukrainas armé får några långsiktiga konsekvenser för Sverige. Och ett eventuellt NATO-medlemskap skulle bli stimulerande för försvarets personal.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
1

– Jag börjar misstänka att Putin håller på att fullständigt förlora förståndet.

Detta säger Håkan Sparr, ordförande för Försvarsförbundet, när han av Arbetsvärlden ombeds ge sin syn på Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det är ett hemskt läge, och även om man säger att Putin inte ensam kan trycka på kärnvapenknappen så är jag inte så säker på att det stämmer. Man ljuger ju om allt.

Är orolig för Europa

När Arbetsvärlden intervjuade Håkan Sparr i samband med Folk och försvar i början av januari gav förbundsordföranden uttryck för sin oro över det eskalerande läget, som han menade var olikt något han tidigare upplevt. Men om såg saken från den ljusa sidan, menade han, kunde den militära upptrappningen eventuellt leda till att det skulle bli lättare att personal till Försvarsmakten – något som skulle resultera i fler medlemmar för Försvarsförbundet.

Han var dock noga med att påpeka att han gärna skulle ha sett att försvaret växte av andra skäl än militärt våld från Ryssland.

Om man saknar militär erfarenhet kommer det sannolikt gå åt pipan

I dag, sex dagar in i kriget, är Håkan Sparr övervägande pessimistisk vad beträffar den aktuella situationen.

– Jag är inte orolig för mig själv, men jag är orolig för Europa, säger han och fortsätter:

– Men jag hoppas att han har någon klok rådgivare som avråder honom från att starta kärnvapenkrig. För annars kan vi hälsa hem allihop.

NATO skulle vara stimulerande för medlemmarna

Hur ser du på att Sverige har beslutat att skänka stridsmateriel till Ukraina? Kommer det att få några konsekvenser för oss?

– Just i det här läget tycker jag självklart att Sverige gjorde rätt och jag tror inte att konsekvenserna för vår alliansfrihet kommer att bli så stora. Vi gjorde ett undantag för Ukraina, ett land som ligger nära oss och som vi samarbetar med. Det var ett enskilt beslut och jag tror inte att det kommer att upprepas på nytt. Inte på ett tag i varje fall, om någon fick för sig att anfalla Danmark om kanske tio år skulle vi ju självklart skicka vapen till dem också.

Om vi ändå leker med tanken på att kriget i Ukraina skulle kunna leda fram till ett svenskt NATO-medlemskap, vad skulle det komma att innebära för era medlemmar?

Jag hoppas att han har någon klok rådgivare som avråder honom från att starta kärnvapenkrig

– Inte så värst mycket, vi är redan vana vid att arbeta med deras materiel och många av våra medlemmar har redan tidigare varit ute och jobbat och jobbat i Europa och i resten av världen. Det som skulle förändras är att vi kanske skulle få NATO-förband i landet och att våra medlemmar skulle få jobba med soldater från NATO-länderna på ett närmare sätt, säger Håkan Spärr och fortsätter:

– Det skulle nog vara stimulerande och tillfredställande för många av dem.

Bäst att stanna i Sverige

Håkan Sparr nämner under samtalet att han kan förstå om det finns en och annan svensk som kanske leker med tanken på att ge sig av till Ukraina för att bidra till försvaret av det invaderade landet.

Han riktar också en uppmaning till alla som eventuellt växlat in på det tankespåret att omedelbart lägga sådana funderingar i en malpåse.

– Det här är en känsla jag kan förstå, men det är något jag avråder å det bestämdaste ifrån. Om man saknar militär erfarenhet kommer det sannolikt gå åt pipan, säger Håkan Sparr.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Peter Grafström 22 mar 2022:

    Stimulerande att vara med i Nato säger Håkan. Sverige är ett litet land och löper risken att bli material för köpslagan i samband med en konflikt. Dvs det kan ske en överenskommelse över våra huvuden där vi offras i något avseende därför att stormakterna kan enas om det utan att vi kan göra något åt det. Om vi håller oss neutrala i stället borde det vara mindre risk att vi offras.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev