– Jag börjar misstänka att Putin håller på att fullständigt förlora förståndet.
Detta säger Håkan Sparr, ordförande för Försvarsförbundet, när han av Arbetsvärlden ombeds ge sin syn på Rysslands anfallskrig i Ukraina.
– Det är ett hemskt läge, och även om man säger att Putin inte ensam kan trycka på kärnvapenknappen så är jag inte så säker på att det stämmer. Man ljuger ju om allt.
Är orolig för Europa
När Arbetsvärlden intervjuade Håkan Sparr i samband med Folk och försvar i början av januari gav förbundsordföranden uttryck för sin oro över det eskalerande läget, som han menade var olikt något han tidigare upplevt. Men om såg saken från den ljusa sidan, menade han, kunde den militära upptrappningen eventuellt leda till att det skulle bli lättare att personal till Försvarsmakten – något som skulle resultera i fler medlemmar för Försvarsförbundet.
Han var dock noga med att påpeka att han gärna skulle ha sett att försvaret växte av andra skäl än militärt våld från Ryssland.
Om man saknar militär erfarenhet kommer det sannolikt gå åt pipan
I dag, sex dagar in i kriget, är Håkan Sparr övervägande pessimistisk vad beträffar den aktuella situationen.
– Jag är inte orolig för mig själv, men jag är orolig för Europa, säger han och fortsätter:
– Men jag hoppas att han har någon klok rådgivare som avråder honom från att starta kärnvapenkrig. För annars kan vi hälsa hem allihop.
NATO skulle vara stimulerande för medlemmarna
Hur ser du på att Sverige har beslutat att skänka stridsmateriel till Ukraina? Kommer det att få några konsekvenser för oss?
– Just i det här läget tycker jag självklart att Sverige gjorde rätt och jag tror inte att konsekvenserna för vår alliansfrihet kommer att bli så stora. Vi gjorde ett undantag för Ukraina, ett land som ligger nära oss och som vi samarbetar med. Det var ett enskilt beslut och jag tror inte att det kommer att upprepas på nytt. Inte på ett tag i varje fall, om någon fick för sig att anfalla Danmark om kanske tio år skulle vi ju självklart skicka vapen till dem också.
Om vi ändå leker med tanken på att kriget i Ukraina skulle kunna leda fram till ett svenskt NATO-medlemskap, vad skulle det komma att innebära för era medlemmar?
Jag hoppas att han har någon klok rådgivare som avråder honom från att starta kärnvapenkrig
– Inte så värst mycket, vi är redan vana vid att arbeta med deras materiel och många av våra medlemmar har redan tidigare varit ute och jobbat och jobbat i Europa och i resten av världen. Det som skulle förändras är att vi kanske skulle få NATO-förband i landet och att våra medlemmar skulle få jobba med soldater från NATO-länderna på ett närmare sätt, säger Håkan Spärr och fortsätter:
– Det skulle nog vara stimulerande och tillfredställande för många av dem.
Bäst att stanna i Sverige
Håkan Sparr nämner under samtalet att han kan förstå om det finns en och annan svensk som kanske leker med tanken på att ge sig av till Ukraina för att bidra till försvaret av det invaderade landet.
Han riktar också en uppmaning till alla som eventuellt växlat in på det tankespåret att omedelbart lägga sådana funderingar i en malpåse.
– Det här är en känsla jag kan förstå, men det är något jag avråder å det bestämdaste ifrån. Om man saknar militär erfarenhet kommer det sannolikt gå åt pipan, säger Håkan Sparr.