Norden vill utesluta ryskt fack ur Världsfacket Vladimir Putin och Mikhail Shmakov i Sochi, 13 september 2017. Foto: Wikimedia commons.

Norden vill utesluta ryskt fack ur Världsfacket

13 nordiska fack kräver uteslutning av den ryska centralorganisationen FNPR ur Världsfacket ITUC. Anledningen är dess stöd till Rysslands invasion av Ukraina. FNPR hävdar att landet försvarar sig mot nazister och kärnvapenhot. "Fullständigt horribelt" menar TCO.
Carl von Scheele
8 mar 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I fredags fick ITUC ta emot ett brev undertecknat av 13 nordiska centralorganisationer med krav på utslutning av FNPR. Den ryska organisationen ställer sig reservationslöst bakom president Vladimir Putins attack mot grannlandet Ukraina.

De nordiska förbunden som samordnat sin manifestation genom Nordens fackliga samorganisation, NFS, har reagerat mycket starkt på det ryska fackliga uttalandet. FNPR kallar inte bara invasionen för en ”fredsbevarande operation”, utan beskyller också den ukrainska regimen för att mörda sina politiska motståndare och ha döda upp till 50 000 människor i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.

På måndagens möte i ITUC:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, general council, behandlades emellertid inte kravet på uteslutning. Mötet handlade enbart om situationen i Ukraina. Det säger en sagesman på ITUC till Arbetsvärlden. Men ett nytt möte ska ske inom kort.

– Inom några dagar ska General Council sammankallas för att diskutera och fatta beslut i frågan, säger Anna Gustafsson, internationell sekreterare i TCO.

TCO: ”Fullständigt horribelt”

Hon kallar uttalandet från FNPR ”fullständigt horribelt”.

– Från TCO:s sida har vi tillsammans med andra organisationer i NFS begärt uteslutning av FNPR om de inte omedelbart tar tillbaka det här, säger Gustafsson.

I kravet på uteslutning finns en öppning för FNPR. Organisationen uppmanas i första hand att ta tillbaka sitt stöd till Putins invasion och stå upp för fred och demokrati. Om inte detta sker mycket snabbt vill de 13 nordiska centralorganisationerna starta processen som leder fram till en uteslutning av FNPR.

På tisdagen hade inte FNPR ändrat i sitt uttalande, trots att organisationen fått ta del av uteslutningskravet.

– Om FNPR inte gör det måste ITUC starta processen som i första skedet innebär avstängning. Styrelsen, general council, kan inte utesluta en organisation. Sådana beslut tas av kongressen, säger Magnus Gissler.

Världsfacket driver kampanj mot kriget

I ett första skede startar en utredning av om FNPR:s agerande strider mot ITUC:s konstitution eller intressen. Sedan någon vecka driver Världsfacket en kampanj och namninsamling där man fördömer Rysslands invasion av Ukraina och kräver ett omedelbart tillbakadragande av de ryska trupperna.

Styrelsen, general council, kan stänga av FNPR och kongressen kan senare utesluta organisationen om dess agerande strider mot ITUC:s grundläggande värderingar.

FNPR är den större av de två ryska centralorganisationer som är medlemmar i Världsfacket, och uppger på sin hemsida ett medlemsantal på 19 miljoner.

Sedan 30 år leds FNPR av 73-årige Michail Shmakov. Han inledde sin fackliga karriär under den kommunistiska Sovjettiden och valdes redan 1986 till sitt första mer betydande fackliga uppdrag.

FNPR har under en längre tid varit följsamma mot Kreml och president Putin, enligt uppgifter i tidningen Arbetet.

Ryska KTR kräver fred

Även Rysslands mindre centralorganisation, Confederation of Labour of Russia, KTR, har gjort ett uttalande om kriget. Där fördömer man invasionen i försiktiga ordalag. KTR säger sig ha ett ansvar mot arbetstagare i både Ryssland och Ukraina och är ”extremt störd av de händelser som äger rum”.

KTR vill att alla motsättningar och meningsskiljaktigheter löses i förhandlingar och ser kravet på fred som en del i den internationella arbetarrörelsen anti-militarism. Organisationen konstaterar också ”med stor bitterhet” att det är arbetstagare på båda sidor som lider som en direkt följd av den militära konflikten.

Fotnot: Anledningen till att enbart 13 av 15 medlemmar i NFS undertecknat brevet till ITUC är att de två förbunden på Grönland och Färöarna inte är medlemmar i några internationaler, utan representeras där av Danmark.

Carl von Scheele
8 mar 2022

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar