Ryska facket låter Ramzan Kadyrov förklara kriget i Ukraina Ramzan Kadyrov, den ryska delrepubliken Tjetjeniens president talar inför 10 000 militärer i Grozny, Tjetjenien 29 mars 2022. (AP Photo)

Ryska facket låter Ramzan Kadyrov förklara kriget i Ukraina

Konflikt i Världsfacket Den ryska federationen FNPR uttalar senast i dag onsdag sitt stöd för Putins aggression mot Ukraina. Nu har man också öppnat sin hemsida för propaganda från Tjetjeniens diktator Kadyrov. Men frågan om uteslutning ur Världsfacket förhalas. Världsfacket svarar inte heller på Arbetsvärldens mejl eller telefonsamtal.
Carl von Scheele
30 mar 2022 | 14:40
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Redan dagen efter det ryska anfallskrigets inledning i slutet av februari uttalade FNPR sitt starka stöd för Rysslands attack mot Ukraina. Sedan dess har det fortsatt med dagliga uppdateringar. Man kallar den ryska invasionen för fredsbevarande och den ukrainska regeringen kriminell.

Dessutom har FNPR öppnat sin hemsida för den tjetjenska diktatorn Ramzan Kadyrov, som beskyller den ukrainska ledningen för att vara nazister och sedan många år odla ryssfobier, samt hävdar att de ryska styrkorna räddar världen från ett ukrainskt kärnvapenhot och planer på att utveckla biologiska vapen.

Redan någon vecka efter att FNPR den 25 februari publicerade sitt första uttalande om stöd för Putins invasion reagerade de nordiska facken samfällt. Den ryska federationen måste dra tillbaka sitt uttalande annars bör FNPR uteslutas ur Världsfacket, ITUC, krävde 13 centralorganisationer i Norden.

I måndags hade ITUC ett extra insatt styrelsemöte. Dess ”general council” beslutade då att tillsätta en undersökningskommission som ska ge FNPR möjlighet att yttra sig innan frågan om en uteslutning kommer upp till beslut. Kommissionen ska rapportera till nästa möte, som äger rum först i maj.

– Det är väldigt olyckligt att det drar ut på tiden, men det är detta beslut som styrelsen fattade, och det är också förenligt med stadgarna, säger Anna Gustafsson, internationell sekreterare på TCO.

Vladimir Putin och FNPR:s ordförande Mikhail Shmakov i Sochi, 13 september 2017. Foto: Wikimedia commons.

Enligt stadgarna kan styrelsen suspendera en organisation, men det måste vara kongressen som utesluter den. Det är alltså ett ganska omständligt förfarande som nu startats av de 13 nordiska facken som begär en uteslutning.

Anna Gustafsson är kritisk till att ITUC:s ledning inte agerar mycket snabbt i denna brännande fråga:

– En generös tolkning är att de agerar enligt stadgarna, men man kan samtidigt inte frångå det faktum att det snart är april och FNPRs uttalande som utlöste frågan har legat uppe sedan kriget inleddes. Vi ville se en mycket snabbare hantering, och begärde bland annat att det extrainsatta styrelsemötet som nu ägde rum i måndags skulle ske mycket tidigare. Vi ser inte ett snabbt agerande här.

Arbetsvärlden har sökt företrädare för ITUC både telefonledes och via mejl för att få svar på frågor om hur FNPR:s agerande är förenligt med Världsfackets stadgar och intressen, men inte fått svar. Vi får inte heller svar på vad som händer med ITUC:s kontor i Moskva. Frågan är om det ska stängas, som FN-organet ILO:s kontor i staden.

Världsfacket har senast i förra veckan fördömt Putins krig i Ukraina, men uttalandet är ett beslut av ITUC:s ledning. Därmed behöver inte FNPR tillkännage om organisationen ställer sig bakom det.

Senast i dag på onsdagen har FNPR fortsatt uttrycka sin hållning om kriget som ligger helt i linje med hur Putin framställer angreppet. I dagens inlägg talas om att de ryska trupperna gör humanitära insatser.

Nyhetsbrev

Det var i förra veckan som FNPR öppnade sin hemsida för propaganda från den tjetjenska diktatorn Ramzan Kadyrov. Han är en hårdför envåldshärskare, vars regim mördar och torterar oliktänkande och har infört muslimskt regelverk i strid mot de ryska lagar som gäller i landet.

Han uttrycker på fackets hemsida sin stolthet över hur tjetjenska män deltar i kriget på den ryska arméns sida. Bland befriarna av det förtryckta folket i Donbass finns stridande från Tjetjenien, säger Kadyrov bland annat. Han hävdar att det ryska angreppet utförs av befrielsestyrkor i Ukraina som hjälper utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk att försvara sig mot nazistiska inkräktare.

Enligt de nordiska fackens larm i inledningen av mars strider FNPR:s agerande mot ITUC:s konstitution, som uttryckligen avvisar krig som en lösning av konflikter.

Carl von Scheele
30 mar 2022 | 14:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev