Ukrainska facket: Hjälp oss motverka rysk desinformation Majdantorget i Kiev 2014. Foto: Gustav Sjöholm/ TT

Ukrainska facket: Hjälp oss motverka rysk desinformation

– Folk är rädda och hör smällar av bomber, säger Karin Brunzell, internationell sekreterare i ST, som under natten haft kontakt med fackliga kollegor i Ukraina efter Rysslands angrepp mot landet. Motverka desinformation är ett efterfrågat stöd från svenska fack.
Carl von Scheele
24 feb 2022
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sent på natten inleddes den ryska invasionen av delar av Ukraina. Bombflygplan och kryssningsrobotar attackerade olika mål i landet. Kraftiga explosioner har hörts i bland annat huvudstaden Kiev och i Odessa Kharkiv och Mariupol.

Karin Brunzell. Foto: ST

Redan mitt i natten fick Karin Brunzell, internationell sekreterare i ST, kontakt med ukrainska kolleger via sms. I tio år har ST samarbetat med SEUU, som är det stora facket för offentliganställda.

– Vid tretiden på morgonen fick jag de första meddelandena om att nu hör de bomber i Kiev. De är naturligtvis jätterädda, säger Karin Brunzell.

Hon fick också information om att flygplatsen i Kiev var bombad och bil blev därmed det enda sättet att lämna området.

– Folk samlas hemma hos varandra. Ingen vågar åka in till fackföreningarnas hus som ligger på Majdan. Om Ryssland ger sig på Kiev är Majdan ett av de första målen.

”Dubbelkolla information på nätet”

Svenska fackförbund har flera samarbetsprojekt med förbund i Ukraina berättar man på Union to Union som samordnar arbetet. Ett av de längsta projekten är ST:s samarbete med SEUU (State employees Union of Ukraina), som pågått i tio år.

– Så fort vi kan ha ett möte med våra ukrainska kollegor kommer vi att ta reda på vad vi kan göra i den här situationen. I det första skedet kommer ST uppmana våra medlemmar att dubbelkolla den information de sprider på nätet.

Det ukrainska facket vill inte bli en del av den desinformation och det informationskrig som startats från Ryssland. Uppgifter om att landets regering skulle vara nazistisk och att Kievborna äter barn hör till de mer horribla inslagen i desinformationen, enligt Brunzell.

Gör vad ni kan för att motverka denna desinformation är ett önskemål från SEUU:s ledare.

Förutom att försöka motverka det ryska informationskriget så gott det går är svenska solidaritetshandlingar viktiga, understryker Karin Brunzell.

– Något som fackföreningsrörelsen kan göra i Sverige är att skicka solidaritetsbrev till våra samarbetspartners i Ukraina. Man ska inte underskatta känsla av att ha stöd i en utsatt situation, säger hon.

Byggnads kan härbärgera flyktingar

Arbetsvärlden får kontakt med Christer Wälivaara, internationell strateg för de samverkande LO-förbunden i 6F, vid halv ettiden. Då har han just fått ett dramatiskt meddelande på Messenger. Det ukrainska byggfackets ordförande Vasyl Andreyev berättar att han måste lämna sin bostad. En flygbombning av huvudstaden väntas inom en halvtimme.

Christer Wälivaara. Foto: Byggnads

Enligt Wälivaara samordnas via byggfackens international beredskap att ta emot fackliga ledare som tvingas fly landet. Svenska Byggnads undersöker möjligheterna att härbärgera några av dem.

– Just nu arbetar vi också med att på bästa sätt samordna en insamling till stöd för ukrainska byggjobbare och deras familjer. Men i en konflikt som just inletts är frågan hur vi kan säkra ett sådant bistånd, säger Christer Wälivaara.

Byggnads och andra förbund har solidaritetsfonder där man kan ta medel, men en diskussion förs också om en medlemsinsamling.

Facken i gemensamt uttalande

En rad fackliga fördömanden av den ryska invasion har också kommit. I ett gemensamt uttalande från TCO, LO och Saco säger organisationerna som många andra att den ryska aggressionen måste upphöra.

– Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt för den förödelse och det lidande det ukrainska folket nu kommer att få utstå, skriver de.

Världsfacket ITUC och Europafacket ETUC gjorde för ett par dagar sedan ett gemensamt uttalande där de krävde en fredlig lösning av konflikten och underströk att alltför många människoliv redan gått till spillo.

Uttalandet från TCO, LO och Saco

Fackföreningsrörelsen fördömer invasionen av Ukraina

LO, TCO och Saco, den svenska fackföreningsrörelsen, fördömer starkt invasionen av Ukraina. Ryssland startar nu ett krig i strid med FN och världssamfundets rättsliga principer.

Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla.

Rysslands agerande innebär att den ryska regeringen inte respekterar Sveriges och övriga länder i Europas självständighet och demokrati.

Vi är också starkt kritiska till den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella personer och grupper däribland fackligt aktiva i Ryssland men också i Ukraina och Belarus.

Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt för den förödelse och det lidande det ukrainska folket nu kommer att få utstå.

LO, TCO och Saco kräver:

·        LO, TCO och Saco kräver omedelbart stopp av Rysslands aggression mot Ukraina.

·        Konflikten måste lösas vid förhandlingsbordet och via diplomati.

·        Återgå till och respektera Minskavtalet.

Viktigt nu är också att alla demokratiska aktörer bidrar till att stoppa den desinformation som nu sprids av den ryska regimen, liksom att aktivt hjälpa till att förmedla en korrekt bild av den invasion och de övergrepp som nu pågår.

+ Expandera

– Många har redan förlorat livet och människor har lidit i sju år på grund av misslyckandena att implementera Minsköverenskommelsen, säger Sharan Burrow, generalsekreterare i ITUC.

De båda organisationerna uttalar en frukta för en ökad militarisering av Europa och vill se en bättre säkerhetsordning i världen.

– Världen behöver ett nytt socialt kontrakt, inte fler konflikter. Vi behöver investeringar i människor och jobb och i fred och stabilitet.

Carl von Scheele
24 feb 2022

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från bgbloggare.wordpress.com - "Journalistförbundet: ”det är mycket svårt och kräver kunskap om hur man granskar information med hjälp av faktagranskning och källkritik” …… EFTER MONSUNEN av Robert Karjel | bgbloggare" 5 mar 2022:
    […] Ukrainska facket: Hjälp oss motverka rysk desinformation […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar