Det var Nerikes Allehanda som först skrev om Lotte Lindberg som erbjöds 102 200 kronor i månaden för att jobba som hyrsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på USÖ, Universitetssjukhuset Örebro.
– Jag vill inte jobba på ett dysfunktionellt sjukhus med en arbetsgivare som driver runt sin verksamhet på att folk jobbar övertid. Ledningen kan aldrig ha pratat med någon på golvet – för det känns inte som vi lever i samma verklighet när de svarar som de gör i tidningen, sa hon till tidningen.
Samtidigt kunde NA berätta att sjuksköterskor som jobbade på samma avdelning hade nekats en löneförhöjning på några tusenlappar.
– Det är klart folk blir förbannade när man ser att det finns pengar. De säger att det är olika kassor, men i slutändan är det skattepengar, sa en IVA-sjuksköterska som ville vara anonym.
Förnekar användning av enskilda sjuksköterskor
Arbetsvärlden har pratat med Jonas Claesson från hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro som säger att regionen inte använder sig av enskilda hyrsjuksköterskor. Däremot anlitas bemanningsföretag för att hyra in hela operationsteam och IVA-team.
– Vi anställer via bemanningsföretag som antingen bemannar operationsteam eller intensivvårdsteam där det ingår specialistsjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Vi betalar inte separat för sjuksköterskor utan vi betalar för en tjänst och en bemannad IVA-plats eller operationssal, säger han.
Något som enligt Lotte Lindberg inte stämmer. Hon förklarar att hon tidigare blivit tillfrågad om en tjänst som enskild hyrsjuksköterska på IVA genom bemanningsföretag.
– När bemanningsföretagen ringer och frågar om man kan tänka sig att jobba på IVA, då handlar det inte om team. Jag har kompisar som jobbar på IVA som är ganska irriterade på att det kommer bemanningspersonal som inte har samma kompetens som de själva. Det kommer till och med personal som de tidigare varit kollegor med som sagt upp sig och har gått tillbaka och jobbar via bemanning, säger hon.
Hon berättar att hon blivit erbjuden olika jobb hos Region Örebro genom bemanningsföretag.
– Jag jobbar inte inom den här regionen. Problemet är när jag blir erbjuden sådana här saker när mina kompisar som jobbar på IVA varit tvungna att säga upp sig för att de inte kan få en rimlig lön efter 30 år på samma ställe.
Jonas Claesson säger att han förstår att det kan sticka i ögonen på den ordinarie personalen men säger att höjs lönen för en grupp så kommer andra grupper också vilja ha en lönehöjning vilket skulle vara en för hög kostnad för regionen.
– Vi förstår att det är ett problem att dessa människor kommer in och tjänar väldigt bra via hyrbolagen men tusen kronor till alla våra sjuksköterskor kostar 50 miljoner kronor om året. Vi har 2800 sjuksköterskor, hela kollektivet måste hanteras som en grupp, säger han.
– Vi vill ge en schysst lön och försöker anpassa lönen så att den ligger rimligt bra i förhållande till regionerna som finns runt om oss.
”Många arbetade övertimmar”
Ulrika Hedelind är avdelningsordförande Vårdförbundet Örebro och anestesisjuksköterska på AnIVA kliniken på Universitetssjukhuset Örebro. Hon säger att Region Örebro är en av två regioner i Sverige som rent generellt inte har anlitat hyrsjuksköterskor. Hon känner inte till att regionen tar in enskilda hyrsjuksköterskor utan har också bara fått information om att det handlar om hela operationsteam och IVA-team.
– De senaste åren så har vi lyft att vi inte har tillräckligt med folk, speciellt under sommaren och det finns ett behov av att hyra in även våra professioner för att våra medlemmar ska få sina fyra veckors semester. Dessvärre ser vi att det blir ganska många arbetade övertidstimmar också för den ordinarie personalen för att verksamheten ska gå runt, säger hon.
– Det här med hyrpersonal är dubbelt och i den bästa av världar så menar vi att man absolut ska satsa på den ordinarie personalen och se till att arbetsmiljön och villkoren är så pass bra att regionen har tillräckligt många som vill jobba. Det är det bästa både för personalen, vården och regionen.