Fler intensivvårdsplatser i Örebro – regionen handlar upp  hyrpersonal Fler intensivvårdsplatser planeras i region Örebro. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Fler intensivvårdsplatser i Örebro – regionen handlar upp hyrpersonal

Samtidigt som det är brist på personal så planerar region Örebro att utöka antalet intensivvårdsplatser. Något som Vårdförbundet Örebro är kluvna till. ”Ska man öppna ytterligare två intensivvårdsplatser så har man inte personal för att kunna göra det”, säger Ulrika Hedelin, avdelningsordförande Vårdförbundet Örebro och anestesisjuksköterska på AnIVA kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.
2 feb 2023 | 10:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ulrika Hedelind berättar att regionen har gått in i en direktupphandling där hela operationsteam och intensivvårdsteam med läkare, specialistsjuksköterskor och undersköterskor hyrs in för att bemanna dessa två IVA-platser.

Ulrika Hedelind.
Foto: Ulf Huett.

Jonas Claesson från hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro förklarar att regionen får bidrag från staten för att kunna utöka vårdplatser eller korta kötiderna till vården.

– Pengarna kommer inte från vår ordinarie budget utan de får vi separat för att göra särskilda insatser.

Han säger också att höjda löner för sjuksköterskor inte är en möjlighet just nu eftersom det skulle vara en för stor kostnad för regionen. Samtidigt är han tydlig med vilka förmåner regionanställda har.

Jonas Claesson.
Foto: Region Örebro

– Jobbar man både kvällar, helger och nätter så får man en kortad arbetstid till 34-timmar, det får du inte om du jobbar för ett privat bolag.

– Vi gör pensionsavsättningar, du får delta i andra verksamheter än att bara jobba operativt, får utbildningar och delta på arbetsplatsträffar. Det är ett annat jobb när du jobbar som hyrpersonal, vi försöker göra det attraktivt att jobba hos oss i stället för att jobba åt hyrbolagen.

Vårdkedjan måste fungera

Ulrika Hedelind förklarar att vården har hamnat i en ond cirkel där yngre medlemmar väljer att gå ner i arbetstid för att för att arbetet blivit för tungt. Samtidigt måste det finnas personal tillgänglig för extra jobbpass som oftast ligger under helgerna. Det innebär att man inte får tillräckligt med återhämtning. 

– Hela vårdkedjan måste fungera. Erfarenhet är också jätteviktigt, att det finns en mix av nya och erfarna i yrket. Är man erfaren kanske man ska ha en annan typ av roll på sin avdelning, exempelvis ansvara för handledning av studenter och de som är nya i yrket.

– Som det är idag tillåts man nästan inte att vara ny i yrket vilket är ett problem, man får ta ett för stort ansvar själv innan man har blivit trygg i sin yrkesroll.

Hon tror att en långsiktig lösning vore att bygga upp en tillit mellan regionen och den ordinarie personalen med tydliga mål där personalen får vara med och utveckla arbetssätt och förbättra arbetsmiljön.

– Alla kan inte komma till rätta på en gång men inom en rimlig tid. Det är viktigt att lyssna på våra medlemmar – det är de anställda som vet vad som behöver förändras för få till bra och effektiva arbetssätt som även skapar en bra arbetsmiljö.

Samtidigt understryker hon vikten av att aktivt jobba med de fyra yrken som Vårdförbundet företräder och vikten av att hålla sig uppdaterad inom sitt respektive yrke.

– Ska man göra förändringar så måste man få med sig de som jobbar på golvet, det måste vara en dialog mellan golvet och dem som styr. Jag tror på att omvårdnadsperspektivet måste presenteras och finnas med i samtliga chefsled, så att det inte bara blir det medicinska perspektivet som styr de styrandes beslut. De är beroende av varandra om vården ska kunna fungera.

2 feb 2023 | 10:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev