Priset för hyrpersonal i vården har ökat med 25 procent Kostnaderna för hyrpersonal i vården fortsätter öka. Samtidigt som det ständigt kommer nya protester från den egna personalen. Här var det läkare och barnmorskor i protest mot besparingarna på Södersjukhusets kvinnoklinik 2021. Foto: Gustaf Månsson/ SvD/TT

Priset för hyrpersonal i vården har ökat med 25 procent

Hyrpersonal i vården Regionerna betalar alltmer för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Förra året steg kostnaden med 1,5 miljarder kronor. En situation som påverkar både arbetsmiljö och patientsäkerhet, enligt Sveriges kommuner och regioner.
7 mar 2023 | 10:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Under de senaste två åren har kostnaden för inhyrd personal i landets 21 regioner bara ökat. Förra året steg den med 25 procent jämfört med året innan. I konkreta pengar handlar det om 1,5 miljarder kronor.

Även den egna personalen kostade mer, men med en betydligt mer blygsam ökning. För den egna personalen steg kostnaden med 2,5 procent.

Sjukhusen står för största ökningen

  • Totalt ökade kostnaden för inhyrda sjuksköterskor med 41 procent och inhyrda läkare med drygt 16 procent under förra året.
  • Sjukhusvård stod för den största kostnadsökningen. Men det betalas också  mer för inhyrda läkare och sjuksköterskor i primärvården och psykiatrin.
  • Totalt stod hyrpersonal för 4,8 procent av de totala personalkostnaderna, vilket är en ökning med 0,8 procentenheter sedan 2021.

Källa: SKR

+ Expandera

Det här visar statistik som arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) presenterade i dag, tisdag.

SKR: ”Pandemin pressat under lång tid”

Enligt SKR beror ökningen på sviterna av pandemin, och hur de påverkat den egna vårdpersonalen.

Sjukskrivningarna är omfattande, och behovet av återhämtning stort. Vård som sköts upp under pandemin har också tvingat flera regioner att hyra in. Och konkurrensen om personalen har också gjort att priset stigit.

Men SKR nämner också sådant som att arbetstider och schemaläggning påverkar behovet av att hyra in personal

Fredrik Lennartsson

– Det har aldrig funnits fler anställda i vården, samtidigt som efterfrågan på vårdpersonal aldrig varit större. Pandemin har pressat verksamheterna under lång tid, vilket påverkat medarbetarnas arbetsmiljö och ytterligare försvårat regionernas möjlighet att bemanna, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

Vårbehoven ökar – de som jobbar blir färre

SKR ger en hyfsat dyster bild av framtiden. Vårdpersonal med rätt kompetens ser inte ut att möta de framtida behoven.

Inom tio år kommer människor som är äldre än 80 år att öka med 50 procent. Samtidigt som människor i arbetsför ålder väntas ökar med ynka 4 procent.

”Påverkar patientsäkerhet och arbetsmiljö”

Regionerna har försökt få kontroll över kostnaderna för inhyrd personal genom att göra en enhetlig upphandling. Den har stött på patrull, då flera bemanningsbolag överklagat upphandlingen.

Ärenden som väntar på avgöranden i förvaltningsrätten.

– Ett visst behov av inhyrd vårdpersonal kommer alltid finnas för att täcka arbetstoppar och särskilda behov. Men utvecklingen med allt fler bemanningsföretag har lett till en kostnadsdrivande situation som påverkar både patientsäkerhet och den anställda personalens arbetsmiljö. Genom en gemensam upphandling kan vi ställa tydligare krav på kvalitet och kostnader, och bättre styra hur hyrpersonal fördelas mellan regionerna, säger Martin Myrskog, regiondirektör i Kronoberg i en kommentar.

7 mar 2023 | 10:51
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev