Per Bolund: Marknaden ska få hitta lösningarna Från vänster Ivan Liljeqvist, Richard Heart, Jessica Rosencrantz (M) och Per Bolund (MP) på Bloxpo 2018.

Per Bolund: Marknaden ska få hitta lösningarna

Blockkedjeteknik Sverige ska låta marknaden hitta de nya lösningarna med blockkedjeteknik och inte reglera för snabbt. Det budskapet förde finansmarknadsminister Per Bolund (MP) fram under blockkedjekonferensen Bloxpo på Friends Arena.
17 maj 2018 | 16:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jurister kommer behöva lära sig koda i framtiden. Förmodligen i språket Solidity, som är det språk som används för att skapa smarta kontrakt på Ethereums blockkedja. Det menar YouTube-influensern Ivan Liljeqvist när han inleder Bloxpo, som marknadsförs som Europas största blockkedjekonferens.

Nasdaq:s blockchain-chef, Johan Toll, Wikipedias medgrundare Larry Strange, entreprenören Isabella Löwengrip och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är några av deltagarna.

Vi är medvetna om att man inte ska reglera en så ung marknad för snabbt

Kryptovalutornas tjurrusning i vintras har dramatiskt ökat intresset för tekniken, men den har också fått många opinionsledare inom kryptosfären att vilja skifta fokus till praktiska tillämpningar. Inte minst Ethereums skapare Vitalik Buterin har vid flera tillfällen uppmanat utvecklare att fokusera på att skapa fungerande lösningar med hjälp av blockkedjetekniken och undvika att sälja högtflygande förhoppningar till vinstsugna spekulanter i form av ICO:s (Initial coin offerings).

Det är också ett budskap som Bloxpo tydligt står bakom med rubriken: ”Forget the hype – build things”.

Sverige ligger ganska bra till när det kommer till blockkedjeteknik. Myndigheter som Lantmäteriet genomför försök att använda blockkedjetekniken i sin verksamhet, många företag inom fintech har känselspröten ute och regeringen skickar ut signaler en positiv syn på marknaden.

Låter marknaden hitta lösningar

Frågan om regleringar kommer upp när Ivan Liljeqvist sitter mittemot finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på scenen.

– Vi tycker den utveckling av blockkedjeteknik som vi ser är extremt spännande och vi är medvetna om att man inte ska reglera en så ung marknad för snabbt. Då får vi inte de fördelar som marknaden kan förse oss med, säger Per Bolund.

– Jag har inställningen att vi ska låta många blommor spira och sedan kan vi diskutera vad som behöver regleras. Men nu gäller det att låta marknaden hitta lösningarna.

Ibland är det bra att politiker inte springer för snabbt.

Han exemplifierar med fenomenet crowdfunding, som man var noga med att inte slå ner på.

– Om vi hade reglerat för snabbt när crowdfunding var nytt hade vi riskerat att kväva dess tillväxt. Jag tror vi bör tänka på ett liknande sätt vad gäller kryptomarknaden, säger Per Bolund.

Riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz (M) sitter bredvid och instämmer i vikten av att gå försiktigt fram vad gäller regleringar.­­

– Ibland är det bra att politiker inte springer för snabbt. För mig är det viktigt att hitta balansen där den nya tekniken har möjlighet att mogna och växa till sig, att hitta en balans. Vi måste också tänka på hur regelverken kan förändras för att ge utrymme för nya innovationer, säger Jessica Rosencrantz.

Per Bolund ser Sveriges framgångar inom fintech som ett lovande tecken i tiden också vad gäller blockkedjeteknik.

– Sverige är ett bra land att utveckla teknik i. Vi har hittat sätt att utvecklas framåt i fintech och det tror jag går att applicera i kryptosfären också. Vi försöker ha en positiv approach och se möjligheterna och inte bara riskerna. Samtidigt ska man ha med sig att det kan finnas risker som vi har ansvar att skydda konsumenterna ifrån, säger Per Bolund.

Den amerikanske bitcoin-entusiasten och opinionsbildaren Richard Heart får ge sitt perspektiv på hur regeringar bör förhålla sig till kryptomarknaden. Han puffar för mer informella sätt att avråda invånarna från dåraktiga finansiella risker hellre än krångliga regleringar som slår mot växande företag.

– Regeringars policy är ofta enorma disclaimers som ingen läser. Sådana här stora disclaimers hjälper ingen. Det som behövs är inte mer regleringar utan bättre marknadsföring. När regeringen agerar mer som en människa i stället för som en maskin kan man lyckas med det. Det kan handla om att skapa en webbsida som gör parodi över dåliga ICO:s, säger Richard Heart.

E-krona och nationell digital valuta

Per Bolund får också en fråga om riksbankens försök med e-krona och möjligheten till en nationell digital valuta.

– Nationella digitala valutor är i ett mycket tidigt skede så där finns inte mycket att säga. Men det finns en skepsis mot kryptovalutor hos allmänheten som bygger på de här valutornas volatilitet och osäkerhet. Om vi vill att människor ska använda digitala valutor finns det ett värde med att ha en garanti. Både de här idéerna kan ha värde och samexistera, även om någon av dem vinner i längden, säger Per Bolund.

Decentraliserade kryptovalutor skiljer sig från normala valutor i det avseendet att privatpersoner kan överföra värden utan några mellanhänder. Även om blockkedjetekniken för en lekman kan likna fildelning eller kopiering, så är det revolutionerande i tekniken att man faktiskt kan skicka iväg ett värde och inte enbart en kopia. Det vill säga att man förflyttar kontrollen och ägandeskapet över försändelsen till mottagaren utan att någon bank behöver godkänna transaktionen.

Det är bra att centralbanken reflekterar över hur de bedriver sitt arbete

Richard Heart är dock skeptisk till om nationella valutor kommer stå sig i konkurrensen med kryptovalutor.

– En valuta som kan göra dig rik har vissa fördelar gentemot en valuta som minskar i värde för att centralbanken trycker mer pengar, säger Richard Heart ironiskt.

Jessica Rosencrantz får besvara frågan om Sverige skulle klara sig helt utan en centralbank:

– Det vore väldigt olikt det system vi har i dag. Jag tror att alla de här olika kryptovalutorna som växer och utvecklas sätter tryck på centralbankernas system. Det är bra att centralbanken reflekterar över hur de bedriver sitt arbete, säger Jessica Rosencrantz.

Valutor är dock bara en del av den funktionalitet som blockkedjetekniken kan erbjuda. IBM experimenterar tillsammans med Maersk för att effektivisera global frakt till ett spårbart och transparent system. Transportsektorn, sjukvården och offentlig administration är andra områden där blockkedjan prövas.

Ivan Liljeqvist är övertygad om att blockkedjeteknik kommer att revolutionera inte bara finansbranschen utan också försäkringsbranschen och juridiken. Han spår att kontrakt kommer skrivas på blockkedjan snarare än på papper i framtiden och att aktier också kommer vara skrivna på blockkedjan.

Börserna experimenterar

Richard Heart lyfter att delstaten Delaware i USA redan infört ny lagstiftning som uttryckligen låter företag använda blockkedjeteknik för att hålla reda på aktieinnehav, och flera börser världen över experimenterar redan med blockkedjeteknik.

Nasdaq:s chef för blockkedjeprodukter, Johan Toll, betonar dock att blockkedjan inte är en mirakellösning för allt.

– Det är ingen silver bullet. Blockkedjan kan lösa flera specifika problem vad gäller transparens, spårbarhet och tillit. Det gäller att hitta vad nyttan med det är i den egna verksamheten, säger Johan Toll.

Bloxpo arrangeras av Stockholm Blockchain, Ivan Liljeqvist (Ivan on Tech), och branschorganisationen Swedish Blockchain Association.

17 maj 2018 | 16:16

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från jessicarosencrantz.se - "Regelverken måste ge utrymme för nya innovationer « Jessica Rosencrantz" 21 maj 2018:
    […] Läs mer här: https://www.arbetsvarlden.se/per-bolund-vi-ska-inte-overreglera-marknaden/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev