Pensionärerna kompenseras Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Pensionärerna kompenseras

Tjänstepensioner De pensionärer som tidigare arbetat i kommuner, landsting och regioner och fått sänkt tillägg i tjänstepensionen kompenseras nu till 2017 års nivå, enligt ett beslut av SKL.
26 jan 2018 | 12:21
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För många som är födda 1937 eller tidigare och varit anställda i kommuner, landsting och regioner, blev årets första pensionsutbetalning en chock. De kunde notera en sänkning på i vissa fall över tusen kronor i månaden.

SKL har nu beslutat att de pensionärer som fått sänkt tjänstepension ska kompenseras. De som fått den reducerad 2018 kommer att få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån för 2017, skriver SKL i ett pressmeddelande.

Den tillfälliga kompensationen gäller personer som med anledning av Pensionsöverenskommelse 02 fått besked om sänkt kompletteringspension, vilket är en del av tjänstepensionen, under år 2018.

– Vi vill skicka den här signalen snabbt efter att de berörda pensionärerna fått sina pensionsbesked. Nu vidtar ett arbete för att lösa en del praktiska frågor tillsammans med KPA och Skandia, säger Joakim Larsson, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Vi är mycket nöjda med det beslut SKL:s styrelse har tagit idag angående problematiken med den sänkning av pensionsförmåner som har drabbat tidigare kommun- och landstingsanställda, skriver OFR i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär två saker; pensionerna återställs till 2017 års nivå och förhandlingar inleds för lösning framåt. Dagens besked ger bra förutsättningar för våra fortsatta förhandlingar, säger OFRs kanslichef  Eva Fagerberg.

– Det är mycket glädjande för alla drabbade att SKL valt att följa arbetstagarorganisationernas gemensamma förslag till omedelbar lösning för 2018. Nu ser vi fram emot konstruktiva förhandlingar om hur något liknande inte ska kunna hända igen, skriver fackens förhandlare i ett gemensamt uttalande.

26 jan 2018 | 12:21
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev