Parterna varnar för skärpta krav på tjänstepensioner Skärpta kapitalkrav på tjänstepensionsföretag kan få stora konsekvenser för löntagarnas framtida pensioner. Arkivbild. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Parterna varnar för skärpta krav på tjänstepensioner

Tjänstepensioner Nu sällar sig fack och arbetsgivare på den statliga sidan till PTK:s tidigare protester mot planerna på ökade kapitalkrav på tjänstepensionsföretag.
Löntagarna kan bli av med upp till en femtedel av tjänstepensionen om Finansinspektionens förslag skulle genomföras, menar parterna.
7 dec 2017 | 14:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nu går både arbetsgivare och fack på den statliga sidan ut i en debattartikel i DI där man varnar regeringen för att införa ökade kapitalkrav i tjänstepensionerna. Ökade kapitalkrav på tjänstepensionsföretag innebär med stor sannolikhet lägre avkastning. Precis som PTK tidigare har hävdat får alltför stora skärpningar också stora konsekvenser för avkastningen i tjänstepensionerna.

– Vårt nya tjänstepensionsavtal från 2016 följer samma principer som allmänna pensioner: vi har inget garanterat utfall och det är ett avgiftsfinansierat system. Det gör att också att det är viktigt att våra avsättningar är kostnadseffektiva.

Så förklarar ST:s förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar för Arbetsvärlden varför parterna i staten nu går ut i en gemensam debattartikel i DI med invändningar mot skärpta kapitalkrav.

–Vi vill visa att det är partsgemensamma uppfattningar, att de inte bara finns från facket, innan det kommer ett förslag från regeringen.

Arbetet med att införa strängare kapitalkrav och högre konsumentsäkerhet i tjänstepensionerna har pågått under en längre tid. Anledningen är bland annat att EU alltsedan finanskrisen har förberett regleringar för att öka skyddet mot framtida kriser. Det har nu lett till nya EU-direktiv som ska implementeras i svensk lagstiftning. Ett av dem är tjänstepensionsdirektivet.

Regeringen gav Finansinspektionen i uppdrag att utreda hur ökade kapitalkrav på tjänstepensionsföretag skulle se ut. I september i år kom FI med sitt förslag till regeringen som listade olika säkerhetsnivåer, alla med ambitionen att ”reglera bort hög risk i pensionen”.

Men att reglera bort hög risk i tjänstepensioner, som är långsiktiga planeringar, i en tid av låga räntor innebär enligt parterna på arbetsmarknaden också att avkastningen blir mycket lägre. Och redan från början har PTK, som förhandlar om och upphandlar privattjänstemännens tjänstepensioner, protesterat mot förslagen från Finansinspektionen som i praktiken skulle innebära att Sverige inför strängare kapitalkrav än vad EU-direktiven kräver.

Trafikljussystem

I dag använder Finansinspektionen ett så kallat trafikljussystem i tillsynen av bland annat tjänstepensionsföretag. Tjänstepensionskassor ska rapportera om bland annat kapitalbuffert med mera. Trafikljuset är dock enbart ett tillsynsverktyg, och med Finansinspektionens nya förslag skulle myndigheten få större möjlighet att ingripa.

+ Expandera

Nu sällar sig alltså både arbetsgivare och fack på den statliga sidan till den kritiken.

Regeringen väntas komma med ett förslag under vintern på hur EU-direktivet ska kunna implementeras i svensk lagstiftning.

Vad hoppas ni att regeringen ska komma fram till?

– Vi hoppas att det trafikljussystem som finns är tillräckligt, och att vår tjänstepension Kåpan inte ska tvingas in i andra regleringar än de som finns nu, säger Åsa Erba Stenhammar på ST. Vi har ju – när avtalet slöts – gjort bedömningen att man ska kunna försörja sig som pensionär.

7 dec 2017 | 14:58
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev