Oro för de regionala skyddsombudens framtid Skyddsombuden har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet, inte minst när det gäller svårare frågor som mobbning eller trakasserier på arbetsplatsen, säger Lise Donovan, jurist TCO. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Oro för de regionala skyddsombudens framtid

Skyddsombud Förslaget att låta de regionala skyddsombuden besöka arbetsplatser utan fackliga medlemmar har fått vissa partier att se rött. Nu finns farhågor från fackligt håll att det används som ursäkt för att minska statens anslag till verksamheten.
31 okt 2022 | 12:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De regionala skyddsombuden träder in på de arbetsplatser där det saknas lokala ombud.

Det räcker att det finns en medlem i ett fackförbund på arbetsplatsen för att ett regionalt skyddsombud ska kunna få i gång och ge stöd till arbetsmiljöarbetet.

Budgetanslaget 110 miljoner

Fackförbunden står för en stor del av kostnaderna själva, men staten bidrar också. De senaste åren har budgetanslaget för den regionala skyddsombudsverksamheten uppgått till runt 110 miljoner kronor.

– Förbunden och staten betalar för något som egentligen är arbetsgivarens ansvar. Arbetstagaren har rätt till skyddsombud på arbetsgivarens bekostnad, eftersom den på arbetsplatsen som utses till skyddsombud har rätt att utföra uppdraget på sin arbetstid, säger Lise Donovan, jurist TCO.

Socialdemokraterna med dess tidigare arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i spetsen tyckte att de regionala skyddsombuden skulle kunna få tillträde till en arbetsplats som var eller brukade vara bunden av kollektivavtal, utan att det behövde finnas någon fackligt ansluten där.

I praktiken skulle det ge de regionala skyddsombuden tillträde till många av Sveriges arbetsplatser. Förslaget röstades ned och fick de borgerliga partierna att reagera.

Finns en oro att anslaget krymper

– Det är en känslig sak att externa människor får tillträde till en arbetsplats. Propositionen röstades ned och landade i ett tillkännagivande från en majoritet att effektutvärdera den regionala skyddsombudsverksamheten, säger Lise Donovan.

Frågan om de regionala skyddsombuden har nu utretts och verksamheten bedömdes uppnå sitt syfte på ett ändamålsenligt sätt och bidra till en tillfredsställande arbetsmiljö.

Frågan om skyddsombudens roll aktualiserades också i valrörelsen. Sverigedemokraterna har länge drivit att de regionala skyddsombuden ska avskaffas och ersättas av oberoende arbetsmiljörådgivare. I linje med detta vill partiet att fackets företräde till att utse nya skyddsombud upphöra 

När den nya regeringen nästa vecka lägger fram sitt budgetförslag finns en oro att anslaget ska krympa. Redan i dag finansieras en stor del av facket.

Att skyddsombuden
utses av facken är en nödvändighet

– Genom att förbunden betalar så mycket som de gör har de visat att de tycker det är en väldigt viktig verksamhet. Att skyddsombuden utses av facken är en nödvändighet för att det här ska fungera.

– Det är en utsatt roll, det är viktigt att man har en fackförening i ryggen, som står för utbildning och kompetens. Vi är oroliga att fackförbundens medlemmar ska behöva betala ännu mer för att få en bra arbetsmiljö, något som i grunden är arbetsgivarens ansvar, säger Lise Donovan.

31 okt 2022 | 12:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev