För Eva Nordmark, S, står framtidshoppet till norra Sverige Eva Nordmark, S, är arbetsmarknads- och jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering. Foto: Kristina Sahlén

För Eva Nordmark, S, står framtidshoppet till norra Sverige

Valintervju 2022 Hon är den tidigare TCO-ordföranden som tagit plats i regeringen. Det är när hon får prata om jämställdhet hon trivs bäst. Nu står framtidshoppet till hennes hemtrakter, norra Sverige.
19 maj 2022 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Snön faller över takaltanen där pressekreteraren valt fotoställe. Just snön känns hemtam för Eva Nordmark och när vi ses är det bara några dagar innan hon åker till hemstaden Luleå för att fira påsk.

– Äntligen! säger hon och vi kan ana att de där mörka, ensamma kvällarna utan sällskap i regeringskorridorerna inte är något hon saknar när pandemin äntligen släpper taget om Sverige.

I september intervjuades Eva Nordmark i Ekots lördagsintervju. Då var hon märkbart bekymrad över hur pandemin skulle påverka svensk arbetsmarknad. Nu kliver hon med lätta steg in i hissen.

– Vi har en stark återhämtning på arbetsmarknaden. Vi har 206 574 lediga jobb i dag. Vi har 100 000 färre arbetslösa än under pandemin. Det beror mycket på korttidspermitteringarna att vi har räddat jobben.

Hoppas på de nya jobben i Norrland

Samtidigt svarar hon att det inte finns någon quick fix för långtidsarbetslösheten, som trots att den sjunkit något den senaste tiden fortsatt ligger på en hög nivå.

– Arbetsförmedlingen spelar en viktig roll. Regeringen tar dessutom fram nya verktyg i form av etableringsjobb som riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända.

Det är till hennes hemtrakter i norra Sverige som framtidshoppet står för den socialdemokratiska regeringen. Med sin bakgrund i Luleå är Eva Nordmark en sorts ambassadör för industriomställningen i norr.

Basen i arbetarrörelsen är arbete. Många andra partier har basen i andra intressen

– Vi ska klara klimatomställningen, vi skapar nya jobb i hela Sverige, vi ska bryta segregationen. Allt hänger ihop. Vi behöver bryta långtidsarbetslösheten och se till att människor har möjlighet att ta de nya jobben.

VILL LÄRA SIG MER OM AI

Drömjobbet? Det har jag redan

Senaste digitala framsteg? Att jag och min stab har börjat köra korta morgonavstämningar med ett nytt digitalt verktyg.

Har du varit arbetslös och fått a-kassa? Som ung var jag arbetslös under en period.

Hur skulle du vilja vidareutbilda dig? Jag skulle gärna vilja ta en kurs och lära mig mer om AI.

+ Expandera

Och det är också nyindustrialiseringen i norr som är nästa punkt på hennes dagordning när hon lotsar ut oss ur huset som är hennes arbetsplats sedan två och ett halvt år.

– Mitt nästa möte är med flera aktörer som har behov att anställa i norra Sverige.

Men det finns också utmaningar. Medier rapporterar om otrygga villkor och en utbredd arbetsplatskriminalitet, och poliser som besökt byggnadsarbetsplatser vittnar om att de fått vända hem med oförrättat ärende för att de inte haft bilar nog för att kunna gripa alla som inte har rätt att vara där.

Eva Nordmark har inte helt lärt sig hitta i regeringskorridorerna än. Och när möjlighet ges återvänder hon under ledigheterna till sin hemort, Luleå.

Hur stort ansvar har ni för att lösa arbetsplatskriminaliteteten?

– Vi har ett mycket stort ansvar. Vi har under de senaste åren gett Arbetsmiljöverket ett uppdrag att stärka det som handlar om kontroller, med fler inspektörer. Vi har också utvecklat ett myndighetsgemensamt arbete, där vi nu går vidare och inrättar sju regionala center, jag är väldigt stolt över det arbetet.

Och hur tänker du att Arbetsförmedlingens närvaro i hela landet ska se ut rent konkret? 

– Oavsett var i landet man bor så ska man kunna få stöd om man behöver det. Arbetsförmedlingen ska därför säkerställa lokal närvaro i hela landet. Detta kan ske till exempel i myndighetens egen regi med egna kontor eller i samarbete med kommuner eller genom statliga servicekontor.

Stark facklig prägel i S-regeringen

Efter mötet med företagen som nu etablerar sig i Norrland ska hon över nätet möta sin amerikanska motsvarighet arbetsmarknadsminister Marty Walsh, också han med facklig bakgrund, i hans fall som facklig tjänsteman.

Den fackliga prägeln är stark i Magdalena Anderssons regering.

Eva Nordmark var TCO:s ordförande i åtta år, fram till dess att hon tillträdde som arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering den 10 september 2019 efter Ylva Johansson.

Mot slutet av sitt ordförandeskap för TCO förespråkade hon ett samarbete som uteslöt SD från makt.

Det samarbetet fick formen av januariavtalet mellan S, MP, C och L och sedan dess har hon fått driva igenom stora delar centerpartistisk politik.

Det är en frihetsreform som gör det möjligt för människor att ha ett livslångt lärande

Inte minst det stora omställningspaketet där Socialdemokraterna fått ge vika gällande anställningstryggheten.

Men nu firar hon paketet, där det nyligen presenterade omställningsstudiestödet ingår, som en stor seger.

– Omställningspaketet är en gigantisk reform som kommer vara mycket viktig. Det är en frihetsreform som gör det möjligt för människor att ha ett livslångt lärande.

Vad sticker då ut i Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik?

– Vi har en väldigt tydlig arbetsmarknadspolitik. Basen i arbetarrörelsen är arbete. Många andra partier har basen i andra intressen, men för oss bygger grunden på arbete. Det handlar om goda villkor, bra arbetstillfällen, fler och bättre jobb. Att stärka löntagarna, skapa en bättre arbetsmiljö.

Hjärtefrågan är jämställdhet

Hon pratar om att politiken står på fyra ben: a-kassan, en arbetsmarknadspolitik som ger stöd att komma vidare till nästa jobb, utbildningspolitiken och att fack och arbetsgivare arbetar vidare tillsammans med att utforma omställningsavtal och omställningspaketet.

Och här går orden från TCO-tiden igen:

– I många andra länder är människor rädda för att förlora jobbet. Vi har en annan modell, den värnar vi Socialdemokrater, vi vill se en generös a-kassa för vi ser hur viktigt det är för att kunna ställa om.

Men den hjärtefråga Eva Nordmark allra helst vill prata om och otåligt väntar på under hela intervjun är jämställdhetsfrågan.

– Det är viktigt när vi ser tiotusentals nya jobb i de nya gröna industrierna att vi inte har med de gamla genusglasögonen. Ska industrin klara sin kompetensförsörjning kommer jobben behöva vara attraktiva för både kvinnor och män. Fackföreningsrörelsen behöver bidra, men det är ytterst arbetsgivarna som anställer som behöver vara tydliga med vad de vill och med arbetsvillkor som funkar bra oavsett om du är kvinna eller man.

Det är en jättetuff situation för många kvinnor

Hon understryker också Arbetsförmedlingens uppdrag inom jämställdhetsperspektivet för att skapa trygghet för människor att våga byta bana.

– En man som tänker ”jag skulle kunna jobba i omsorgen” kanske kan bli ännu lite mer trygg att kunna byta bransch mitt i livet.

Men den allra viktigaste frågan och en av de största utmaningarna är kvinnors hälsa och arbetsmiljö.

– Ylva Johansson hade före mig satt upp en nollvision att ingen ska behöva dö på jobbet. Jag menar att ingen ska behöva dö av jobbet. Det är inte bara arbetsplatsolyckor där människor skadas. De får också sjukdomar på grund av psykisk ohälsa. Redan som ny ordförande för TCO år 2012 sa jag att stressen och pressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. Det har inte blivit bättre. Det är en jättetuff situation för många kvinnor.

Hårdare sanktioner vid upprepade brister

Hon vill också se hårdare tag mot företag som upprepat bryter mot OSA-föreskrifterna.

– I äldreomsorgen som exempel ser vi brister i 9 av 10 inspektioner. Det måste åtgärdas. I många verksamheter som är kvinnodominerade ser vi återkommande problem. Det måste åtgärdas. Min slutsats är att vi behöver tuffare verktyg. Vi behöver se över sanktionsmöjligheterna. Det måste svida om man år efter år har samma brister som riskerar liv och hälsa.

Det måste svida om man år efter år har samma brister som riskerar liv och hälsa.

Hon vill också stärka företagshälsovårdens roll i det förebyggande arbetet innan någon drabbas av ohälsa.

Hur ska människor vilja utbilda sig till och ta anställning i bristyrken som sjuksköterska, polis eller lärare?

– Svensk vård behöver en större kostym. Personalen behöver fler kollegor, bättre arbetsvillkor. Och vi måste se till att proffsen får vara proffs. Därför skjuter regeringen till ytterligare 500 miljoner till regionerna. Det här är medel som kan användas till att anställa fler, förbättra arbetsmiljön och utöka antalet vårdplatser. Då är det också viktigt att skattepengarna går till vården. Inte ner i någons ficka eller till vinster.

VEM ÄR EVA NORDMARK?

Ålder: 51
Familj: Man och två barn
Bor: Stockholm
Fritid: Jag älskar att vara i naturen. Ta långpromenader i skogen och köra skoter. Umgås med familj och vänner.

När det gäller pensionerna, som blivit en valfråga, säger Eva Nordmark att hon står bakom det förslag om att höja pensionerna genom garantitillägg så som S, V och MP kommit överens om.

–  Vi behöver göra fler saker samtidigt. Vi behöver se till att vi får in mer pengar i systemet och jag hoppas verkligen att vi långsiktigt kan vara överens om pensionerna.

Vill stärka skyddsombudens roll

Även de regionala skyddsombudens framtid är ifrågasatt när SD och de borgerliga partierna vill att fackens inflytande ska avskaffas, medan Socialdemokraterna vill stärka skyddsombudens möjlighet att arbeta även där det inte finns någon facklig aktivitet.

– Jag gick fram med förslaget i riksdagen att regionala skyddsombud skulle få tillträde till alla arbetsplatser, men förlorade det i riksdagen. Vi har en löntagarfientlig majoritet, vilket jag beklagar.

Arbetsvärldens valintervjuer 2022:

19 maj 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev