Arbetsmiljöverket om skyddsombuden: ”Vi ber om ursäkt” Arbetsmiljöverket dröjer med besked i den infekterade frågan om skyddsombud har rätt att vara med i ett individärende. Samtidigt är det redan verklighet på flera arbetsplatser. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Arbetsmiljöverket om skyddsombuden: ”Vi ber om ursäkt”

Skyddsombud Arbetsmiljöverket har tagit in synpunkter från parterna. Myndigheten fortsätter analysera juridiken kring om skyddsombuden har rätt att företräda individer. "Frågan ligger jättehögt i våra prioriteringar", säger ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson.
13 dec 2022 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Från Arbetsmiljöverkets sida vill vi be om ursäkt om vi på något sätt bidragit till att det blivit otydligt för parterna. Det var aldrig syftet, säger myndighetens ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson.

Det handlar om kritiken som blossade upp efter att Arbetsvärlden kommit över det interna rättsliga dokument som tagits fram på Arbetsmiljöverket, där det tydligt framgår att myndigheten inte anser att ett skyddsombud har rätt att företräda en individ.

Något som väckt stark kritik bland skyddsombud och jurister och forskare inom arbetsmiljörätt, eftersom det ses som en helt ny tolkning av något som fram till nu varit självklart.

Nämligen att ett skyddsombud har rätt att företräda en individ.

Inget besked före jul

Efter kritik kallade Arbetsmiljöverket in till nya samråd med arbetsmarknadens parter för att reda ut frågan.

I förra veckan hade man ett sådant möte, som enligt Håkan Olsson var ”väldigt bra”.

– Vi ville lyssna in hur man ser på det här. Och då även arbetsgivarsidan. Nu ser vi över allas synpunkter, sedan har vi som myndighet att ta hänsyn till aspekter utifrån arbetsmiljölagen. Först därefter kan vi kommunicera vad vi kommit fram till.

Det ligger jättehögt på vår prioriteringslista eftersom vi vet att många efterfrågar just vårt ställningstagande.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket

Stora arbetsplatser som Polismyndigheten har redan börjat använda sig av Arbetsmiljöverkets nya tolkning av lagen.

Så de skyddsombuden får fortsätta leva i ovisshet?

– Ja, men bra arbetsmiljö förutsätter att det finns god dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare på varje arbetsplats. Men i den explicita frågan måste vi fördjupa oss ytterligare.

När blir ni klara?

– Vi kommer inte att hinna före jul. Men det ligger jättehögt på vår prioriteringslista eftersom vi vet att många efterfrågar just vårt ställningstagande.

13 dec 2022 | 06:30
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Francisco 15 dec 2022:

    Detta är en icke fråga. AV har trasslat in sig i konstigheter. Skydd ska ju vara med b l à till anmälan om arbetsskada och svåra olyckor. Hur ska vi kunna hantera när enskilda medarbetare inte får rätt arbetsanpassning om AG inte uppfyller sina krav? Är det då facken som ska gå in i arbetsmiljöområdet när det är faktiskt skyddet som ska se till att AML och alla AFSar efterlevs. Mycket märkligt att ens överlägga. Tror detta är ett beställningsjobb från ett annat verk.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev