Skilsmässor kostar företag stora summor Skilsmässor kan gå ut över jobbet. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Skilsmässor kostar företag stora summor

Hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Facken borde göra mer för öppenhet kring psykisk ohälsa på jobbet, menar företaget Endbright i en ny rapport. Men enligt TCO måste det också vara okej att inte berätta om skilsmässan på jobbet.
Kristina Mattsson
18 aug 2022 | 06:00
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1

Hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Partena drabbas ofta av psykisk ohälsa eller ekonomiska och juridiska problem som tar fokus från jobbet. Det kostar företag och verksamheter stora summor.

−  Att stötta sina anställda vid separationer borde vara en naturlig del av det sociala hållbarhetsarbetet på alla arbetsplatser, menar Charlotte Ljung, grundare och vd för Endbright, ett företag som erbjuder ett stöd till både par och individer som är i en separation. Även arbetsgivare som vill stötta sina anställda är en del av målgruppen.

Charlotte Ljung, Endbright.

Varken arbetsgivarna eller facket har tagit sitt ansvar för den här frågan, menar Charlotte Ljung.

− Jag tror det är viktigt att både fack och arbetsgivare ökar sin medvetenhet och kunskap om hur stor del av den psykiska ohälsan som har sin grund i separationer, säger hon.

Ojämförbar livskris

Endbright uppskattar att 250 000 individer per år separerar eller skiljer sig. Ändå ses skilsmässa som ett undantag från det normala, menar Charlotte Ljung. Visst är det ganska lätt att skilja sig i Sverige vid en global jämförelse, men även här är det problematiskt att gå från gift till skild. Även här händer det att kvinnor inte har råd att skilja sig när många fortfarande tjänar mindre än sin exman. Bostadsmarknaden är trång och den part som tagit ett större ansvar för hem och familj får ofta en lägre pension.

Män förlorar ofta istället det sociala nätverket och kan må psykiskt sämre. Men självmordsbenägenheten ökar hos båda könen.

− Att separera är en livskris som inte går att jämföra med andra kriser, säger Charlotte Ljung.

Av Endbrights kunder har 23 procent varit sjukskrivna på grund av skilsmässan men bara 7 procent har berättat på jobbet.

Kultur öppen för psykisk ohälsa

Vad kan då arbetsgivare göra? Både facket och arbetsgivarna behöver öka sin medvetenhet om vilken inverkan en skilsmässa kan ha och utveckla verktyg och stöd till individerna.

− Chefer, hr-avdelningar och facket kan bidra till en kultur där man kan vara öppen med psykisk ohälsa, säger hon. Policies och utbildning kan vara några vägar till förändring.

En livskris bland flera

Martine Syrjänen Stålberg är arbetsmiljöutredare på TCO. Hon är tveksam till nyttan med att särskilja just skilsmässor från andra typer av livskriser som kan påverka på jobbet.

Martine Syrjänen Stålberg, TCO

− Det är en livskris bland flera och facket har ju till uppgift att sätta fokus på det som händer på själva arbetsplatsen, säger hon.

Men att alla ska må bra på jobbet är en facklig kärnfråga, och när individer inte orkar fungera på jobbet så blir det ofta en arbetsmiljöfråga, menar Martine Syrjänen Stålberg.

Även hon poängterar att arbetsgivare som stöttar medarbetare under svåra perioder i livet har större chans att få tillbaka en välfungerande kollega.

Men hon menar också att medarbetare själva måste avgöra vad de informerar sin arbetsgivare om.

− Man kanske mår bättre av att få vara sitt vanliga jag på jobbet. Det kan bli en trygghet när det är tufft i livet.

Kristina Mattsson
18 aug 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev