Domen från förvaltningsrätten tog regionen på sängen. Det kontroversiella beslutet som fattades förra våren att verkställa avvecklingen av tågvärdarna på Stockholms pendeltåg hade inte ”kommit till på lagligt sätt”, konstaterade rätten.
Men på ett blixtinkallat möte i region Stockholms trafiknämnd på onsdagen togs helt enkelt beslutet igen. Ett drag som nämndmajoriteten, med stöd av SL:s jurister, hoppas ska göra olagligheten ogjord.

– Det är en tragedi och en parodi. Man spottar pendeltrafikanterna i ansiktet. Man har havererat trafiken och låtsas som att allt är ok. Men alla vet vad som har hänt, säger Rainer Andersson vice ordförande i Sekos tågvärdsklubb på Stockholms pendeltåg
Men det rådde inte konsensus i nämnden. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna presenterade båda förslag för att riva upp beslutet.
”Det är uppenbart att avvecklingen av tågvärdarna var ett misstag. Ombordpersonal med spårbehörighet borde så fort som möjligt återinföras på pendeltågen. Det finns 75 miljoner kronor som skulle kunna användas till detta.”, skriver regionråd Anna Sehlin (V) i ett sms till Arbetsvärlden efter beslutet.
Medan SD:s förslag föll ställdes Vänsterpartiets mot regionstyrets. Men styrets fick majoritet. Sverigedemokraternas ledamöter valde att istället lägga ned sina röster framför att stödja något av förslagen.
– Sverigedemokraterna kommer fortsatt att stå på lokförarnas och resenärernas sida och vi kommer så fortmöjlighet ges återinföra tågvärdarna, säger Samuel Stephan (SD), trafikpolitisk talesperson i Region Stockholm i ett pressmeddelande.
Inte lagligt att SL-chefen gav grönt ljus
Det ursprungliga beslutet att avveckla tågvärdarna drevs igenom 2021 av den då borgerliga majoriteten i trafiknämnden tillsammans med Miljöpartiet. Den nya majoriteten beslutade efter vallöftet att pausa införandet, men kovände sedan.
Men det formella beslutet fattades dock av SL-chefen David Lagneholm ensam när han den 20 februari gav grönt ljus åt entreprenören MTR att verkställa avvecklingen. Så skulle det inte gå till, konstaterade förvaltningsrätten.
Att nämnden på onsdagen åter klubbade beslutet var dock väntat.
”Det fanns och finns bred politisk förankring i grundfrågan, men självklart ska vi också se till att beslutsprocessen är rätt. Det är vad detta handlar om och inget annat”, skrev trafikregionråd Anton Fendert till tidningen Mitti före beslutet.