Pendelfacken kräver förbud mot ensamarbete i nästa instans ST och Seko överklagar förvaltningsrättens nej till förbud mot ensamarbete i Stockholms pendeltåg. Foto: Janerik Henriksson, Bertil Ericsson/TT

Pendelfacken kräver förbud mot ensamarbete i nästa instans

Pendeltågen Förvaltningsrätten kritiserade MTR, men gav ok att köra pendeltåg utan tågvärdar. Nu överklagar pendelfacken till kammarrätten.
4 apr 2024 | 15:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Arbetsmiljöverket gav i april grönt ljus till pendelentreprenören MTR att köra pendeltåg utan tågvärdar. Facket överklagade, men fick inte gehör i förvaltningsrätten. De ger sig dock inte utan överklagar nu beslutet till den högre instansen kammarrätten. 

– Det gäller både arbetsmiljön för våra medlemmar men också passagerarnas säkerhet. Vi anser att det finns så pass många och allvarliga risker när tågförarna är ensam personal ombord på tågen att skyddsstoppet var motiverat, säger huvudskyddsombudet Nuru Magram i ett pressmeddelande.

2006 förbjöd regeringen ensamarbete i pendeltåget av arbetsmiljöskäl. Men de kameror som den förra pendelentreprenören MTR installerat räcker inte för att ersätta den säkerhet som de avskaffade tågvärdarna utgjorde. Det var pendelfacken ST och Sekos motivering till att i april förra året lägga ett skyddstopp mot ensamarbetet. Det är deras hållning även nu.

– Vi menar att regeringsbeslutet har ett stort prejudikatsvärde. Det är dåvarande högsta instans som tagit ställning och domstolarna ska utgå ifrån praxis. Vi argumenterade för det i förvaltnignsrätten och det gör vi även fortsättningsvis, säger Jenny Ekenstierna, förbundsjurist på ST. 

Förvaltningsrätten ansåg i början av mars inte att Arbetsmiljöverket gjort fel när de hävde skyddsstoppet förra året. Även om det finns konstaterade brister och arbetsmiljörisker borde dessa kunna åtgärdas med mindre ingripande åtgärder än ett totalt stopp eller förbud, resonerade rätten. Men i domen riktades samtidigt kritik mot MTR:s införande.

”De påtalade bristerna i detta avseende framstår enligt rätten främst som en följd av bristfällig implementering av funktionen OTS och MTR:s rutiner”, skrev förvaltningsrätten i sin dom. 

Rätten konstaterade också att de skyddsmekanismer som införts inte fungerat som de ska. Bland annat gällde kritiken det mobila team som enligt MTR skulle ska kunna vara på plats inom 15-20 minuter för att stödja förare vid påkörningar och olyckor. Arbetsvärlden har tidigare kunnat visa att teamet inte anlände till de flesta allvarliga olyckor förra året inom denna tid 

Pendelfacken hoppas nu att kammarrätten kommer fram till att förbudet är motiverat.

– Vi hyser ett hopp om det och framförallt på en säkrare arbetsmiljö för de som arbetar i pendeltågen. Vi menar att skyddsstoppet inte borde ha hävts från början, men kommer att utveckla vår argumentation närmare längre fram, säger Jenny Ekenstierna

4 apr 2024 | 15:16

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev