Regeringen vill basera a-kassan på inkomst Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) möter media efter pressträff för att presentera regeringens förslag på budgetsatsningar för att möta lågkonjunkturen. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Regeringen vill basera a-kassan på inkomst

A-kassan A-kassan bör bli inkomstbaserad istället för att baseras på antal arbetade timmar som idag. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.
18 sep 2023 | 08:57
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

– Vi kommer nu gå fram under nästa år med en proposition om en ny modern a-kassa, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), till Ekot, Sveriges Radio.

Med den nya konstruktion ska fler personer som arbetar deltid eller som frilansar kunna få a-kassa. Förändringen utgår från en utredning som beställdes av den förra socialdemokratiska regeringen och presenterades för tre år sedan.

Enligt utredningens förslag måste du för att ha rätt till ersättning sammanlagt ha tjänat minst 120 000 kronor under de senaste tolv månaderna, varav fyra månader med en inkomst på minst 10 000 kronor.

– Det här innebär att även personer med otrygga anställningsformer kvalificerar sig för inkomstbaserad ersättning och slipper fundera på om det lönar sig att gå med i a-kassan, sa utredaren Maria Hemström Hemmingsson, till Sveriges a-kassor då utredningen presenterades.

Johan Pehrsons besked välkomnades av TCO:s ordförande Therese Svanström.

”Mycket bra om detta innebär att regeringen går fram med det utredningsförslag som funnits på plats sedan länge och som skulle anpassa a-kassan till nya villkor på dagens arbetsmarknad.”, skriver hon på X.

18 sep 2023 | 08:57
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev