SNS: Vidareutbildning lönar sig Högskolestudier lönar sig för den som läst på Komvux. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SNS: Vidareutbildning lönar sig

Det lönar sig att plugga vidare på högskola efter komvux, även för äldre personer som arbetat ett tag. Än mer lönsamt kan det bli med nya omställningsstudiestödet, enligt en ny SNS-rapport.
Mats Wingborg
24 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De som studerar på högskolan efter komvux får i snitt 75 000 kronor mer i årslön än de som inte fortsätter med vidare studier. Dessutom leder högskolestudier till att risken för arbetslöshet minskar. Det visar en ny studie utgiven av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), skriven av Linn Karlsson, nationalekonomen och analytiker vid Tillväxtverket.

Linn Karlsson. Fotograf: Mattias Pettersson.

Skillnaden i lön mellan de två grupperna är inledningsvis liten, men växer successivt till 17 år efter kursstart. Det är då som skillnaden i årsinkomst är 75 000 kronor.

– Både individer och samhälle tjänar på att lågutbildade får möjlighet att studera på komvux och högskola. Det ger anledning att satsa på goda grundförutsättningar för alla att vidareutbilda sig lite senare i livet, säger Karlsson i ett pressmeddelande.

Omställningsstödet kan få fler att satsa

Åren direkt efter komvux har de som studerar vidare än lägre inkomst än de som börjar jobba. Men även med den minusposten i starten visar studien att det lönar sig att plugga vidare.

Så gjordes studien

En svårighet är att selektionen av dem som studerar vidare kan avvika från hela gruppen. En ökad förmåga att klara högre studier skulle också kunna öka förmågan att få jobb med hög lön. I sådana fall är det snarare förmågan än den högre utbildningen som förklarar den högre lönen. Linn Karlsson använder emellertid en metod för att komma runt problemet. I ett första steg har hon beräknat individers sannolikhet för att delta i högre studier. Det har gjort det möjligt att ge alla som studerade vidare en ”tvilling” som hade samma förutsättningar att studera vidare men som inte gjorde det.

+ Expandera

– Det gäller också personer med många år i arbetslivet. Även för dem leder fortsatta studier ofta till en positiv löneutveckling. Därför är det positivt med det nya omställningsstödet. Det kan få fler att våga ta steget och satsa på en ny utbildning. Dessutom får man betalt under studierna, vilket ökar lönsamheten ännu mer.

Jämställd vinst

Linn Karlssons studie visar att nyttan i lön av att studera vidare är ungefär lika stor för kvinnor som för män.

Nyheter

Effekten på löneutvecklingen beror inte bara på om en person studerar vidare, utan förmodligen också på vilken högskoleutbildning som personen väljer. Den frågan ligger emellertid vid sidan av Linn Karlssons studie.

– Men det vore väldigt intressant att göra en fördjupad studie och jämföra effekten av olika högskoleutbildningar.

Relaterad läsning

Mats Wingborg
24 nov 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar