Två domar från Migrationsöverdomstolen ändrar radikalt Migrationsverkets bedömning av arbetskraftsinvandrares möjlighet att få sina uppehållstillstånd förlängda när arbetsgivaren begått mindre och obetydliga fel. Fram tills nu har ett antal arbetskraftsinvandrare, många gånger högutbildade inom bland annat it- och tekniksektorn, tvingats lämna landet trots att de själva följt reglerna i arbetstillståndet.
– Det är fantastiskt. Domarna som kom i dag kommer att lösa en stor del av den här situationen. Det är en seger för det sunda förnuftet, säger Centerpartiets riksdagsledamot Johanna Jönsson som drivit på frågan under hösten i socialförsäkringsutskottet.
De två domarna från Migrationsöverdomstolen gäller dels en högavlönad webbprogrammerare som under en period saknat tjänstepension och sjukförsäkring, dels en pizzabagare i Jokkmokk som under en period inte haft kollektivavtalsenlig lön. I båda fallen anser domstolen att arbetsgivarnas försummelser varit ringa.
– Det är just det här vi har drivit på för hela tiden. Att det ska vara tydligt att Migrationsverket ska göra helhetsbedömningar.
Hur påverkar domarna Migrationsverkets sätt att bedöma liknande fall?
– Migrationsverket tittar nu på hur de ska förhålla sig till domarna. Och båda är väldigt tydliga med att det är helhetsbedömningar som ska göras.
Eftersom Migrationsöverdomstolen är högsta instans måste myndigheten rätta sig efter domarna, som alltså blir vägledande och prejudicerande.
– Det kommer göra jättestor skillnad för liknande fall. Det blir lättare att få stanna när det begåtts små misstag.
Arbetsvärlden har under hösten skrivit om frågan när socialförsäkringsutskottet beredde ny lagstiftning för att just undanröja att arbetskraftsinvandrare ska tvingas lämna landet fast de inte gjort något fel. Frågan ansågs över hela partilinjen viktig eftersom det, utöver den mänskliga aspekten, innebär att Sverige går miste om arbetskraft som vi är i behov av.
Så sent som den 1 december trädde en ny lagstiftning i kraft på området. Men den ansågs otillräcklig och en ny lagändring är under förberedelse. Dessutom kommer en utredning senast den 31 december att presentera förslag till författningsändringar för att just säkra att arbetskraftsinvandrare inte utvisas ur landet när arbetsgivaren har begått ett mindre och många gånger oavsiktligt fel.
Enligt Work Permit Holders Association, som driver arbetstillståndstagares frågor, väntade i augusti cirka 8 600 arbetskraftsinvandrare på besked om sina förlängningsansökningar.
Hur påverkar dagens domar den vidare processen med ny lagstiftning och utredningen som kommer om några veckor?
– Det påverkas, sakerna hänger ihop. Vi får se hur Migrationsverket implementerar domarna, det är bra om lagen nu blir riktigt tydlig så att vi sliper se flera sådana här fall. Men arbetet fortsätter.