”Alliansens inträdesjobb kan strida mot Europakonventionen” Alliansens partiledare, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) presenterar sitt förslag om inträdesjobb i augusti. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

”Alliansens inträdesjobb kan strida mot Europakonventionen”

Inträdesjobb Om Alliansen skulle lyckas genomföra en lagstiftning om 70 procent av lönen till unga utan gymnasium och nyanlända, skulle det kunna bryta mot föreningsrätten i Europakonventionen. Det menar Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom skriver på en utredarblogg att alliansens förslag om inträdesanställningar för nyanlända och unga utan gymnasium kan strida mot Europakonventionens artikel 11, som reglerar rätten till föreningsfrihet.

Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas och Centerns förslag i slutet av sommaren om de så kallade inträdesjobben innebär att nyanlända och unga under 23 år utan gymnasieutbildning ska få 70 procent av avtalad lön i tre år. Alliansen öppnar för arbetsmarknadsparterna att avtala om en motsvarande lösning, men om parterna inte lyckas tänker partierna tillsammans driva igenom en lagstiftning.

TCO har redan från början kritiserat olika förslag som går ut på att sänka lönerna i stället för anställningskostnader. Eftersom det nya förslaget om inträdesjobb inte innehåller några garantier för utbildning under de resterande 30 procenten inbjuder man, menar TCO, till missbruk från arbetsgivare.

Då måste man stadga att kollektivavtal för dessa grupper är ogiltiga i vissa delar.

Men nu skriver alltså Samuel Engblom på utredarbloggen att en sådan lagstiftning dessutom skulle kunna strida mot Europakonventionen, artikel 11, som reglerar föreningsfriheten. För att lagstiftningsvägen kunna skapa en ny typ av anställning, med en lön som motsvarar 70 procent av relevant kollektivavtals ingångslön, krävs också ytterligare lagstiftning. Då måste man stadga att kollektivavtal för dessa grupper är ogiltiga i vissa delar.

”Skulle påverka alla kollektivavtal”

Samuel Engblom menar att detta skulle påverka alla kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden, skapa rättslig osäkerhet och att det vore ett allvarligt ingrepp i avtalsfriheten. Europadomstolen har tidigare tolkat konventionen så att inskränkningar av föreningsfriheten endast kan göras om de är nödvändiga i ett demokratiskt samhälle.

”Bättre (än att föreslå ytterligare en stödform, reds anm) för såväl arbetsgivare som ansvariga myndigheter vore färre stödformer med regelverk som är stabila över lång tid” menar Samuel Engblom.

Relaterad läsning

Om skribenten
Tf chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar