Nordea vill inte förhandla om kollektivavtal

Kollektivavtal Nordea Estland beslöt på onsdagen att ensidigt avbryta förhandlingarna om kollektivavtal. Nordea vill inte förhandla förrän det stundande samgåendet med banken DNB är klart. Facket menar att förhandlingarna inleddes innan samgåendet var känt och att banken nu försöker framställa sig som ett offer.
Nordea vill inte förhandla om kollektivavtal
Nordea Estlands nya klubbordförande Tiina Kukk anser inte att företagsledningen tar förhandlingarna på allvar. Efter ett halvår har inga framsteg gjorts. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra
Börge Nilsson
24 nov 2016 | 09:04
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I ett pressmeddelande motiverar Nordea de avbrutna förhandlingarna med att parterna har helt olika uppfattningar såväl om villkoren som om målet med ett kollektivavtal.

Nordea Estland vill inte förhandla mer förrän den sammanslagning med norska DNB som aviserats för de båda bankernas baltiska verksamhet är klar. Det väntas ske under andra kvartalet 2017. Som Arbetsvärlden tidigare berättat räknar facket med att tio till tjugo procent av personalen får gå vid sammanslagningen.

Det är klokt och rättvist att lägga förhandlingarna på is tills sammanslagningen är slutförd.

”Eftersom parterna inte har lyckats nå en gemensam ståndpunkt under förhandlingarna har banken dragit slutsatsen att det är klokt och rättvist för båda parter att lägga förhandlingarna på is tills sammanslagningen är slutförd”, skriver Nordea Estland pressmeddelandet.

Enligt Tanel Erik Podar, ordförande i det estländska finansfacket EFL, tyder det på att banken inte förstår vad förhandlingar är.

– Det klart att parterna har olika åsikter om vad avtalet ska innehålla. Det är det som är förhandlingar och då får man komma överens, säger Tanel Erik Podar.

Nordea försöker framstå som ett offer men det är så uppenbart felaktigt.

Nordea Estland anklagar också facket för att utnyttja att Nordea ska slås samman med norska DNB.

”EFL har försökt utöva påtryckningar genom att dra fördel av det faktum att banken för närvarande är en del av en stor samgåendeprocess, och ställt krav på den samgående banken som avsevärt skiljer sig från marknadsvillkoren”, skriver Nordea.

– Det där är vilseledande information. Nordea försöker framstå som ett offer men det är så uppenbart felaktigt. Vi kom med vårt första förslag till avtal redan i januari och de nyvalda företrädarna har försökt förhandla sedan i juni. Då var inte sammanslagningen känd. Den nyheten kom först i augusti, säger Tanel Erik Podar.

Att banktjänstemän organiserar sig fackligt är mycket ovanligt i Estland. Men inte på Nordea, Där är idag två tredjedelar av de anställda med i facket.

I juni valde personalen på Nordea i Estland tre nya fackliga företrädare efter att den tidigare klubbordföranden hade mobbats ut och fått sparken. Redan i juni begärde de nyvalda företrädarna förhandlingar om ett kollektivavtal. I juli gjordes den första sittningen om deras avtalsförslag.

– Och vi är redo att fortsätta förhandla. Vi avbryter inte, vi lämnar inte förhandlingsbordet. Vi väntar och försöker komma fram till vad vi ska göra nu, säger Tanel Erik Podar.

Enligt Nordea Estlands presstalesman Margus Mets är beslutet att avbryta förhandlingarna koordinerat med moderbolaget Nordea Group men fattat av Nordea Estland.

Arbetsvärlden har sökt svenska Nordea, till vilket det estländska dotterbolaget hör, för en kommentar.

Fackklubbens krav

Fackklubben kräver inte mer i lön. Förhandlingarna har gått ut på att nuvarande löneförmåner, extra semesterveckor för personal som varit anställd i två respektive tio år, ska skrivas in i avtalet. Facket vill också att uppsägningslön på tre eller fem månader garanteras dem som varit anställda längre än fem respektive tio år. I Estland ger lagen bara rätt till en månads uppsägningslön.

+ Expandera

Börge Nilsson
24 nov 2016 | 09:04
Om skribenten
Textra

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev