Nordea: ”Situationen i Estland är speciell” Nordeas huvudkontor på Hamngatan i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson / TT

Nordea: ”Situationen i Estland är speciell”

Kollektivavtal Att kollektivavtal med de anställdas fackliga organisationer är självklarheter i de nordiska länderna, betyder inte att det måste vara det i Estland? Nej, inte just nu, enligt Nordea Sverige.
Börge Nilsson
24 nov 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I går onsdag den 23 november meddelade Nordeas företagsledning i Estland att förhandlingarna med fackklubben om kollektivavtal avbryts. De återupptas först när Nordea slagit ihop sin verksamhet i Baltikum med norska DNB någon gång under nästa år.

De anställda är rädda att förlora jobben vid sammanslagningen och vill förhandla fram tre respektive fem månaders uppsägningslön för dem som tvingas gå. Lagen i Estland ger bara en månad.

Nordea i Estland är dotterbolag till svenska Nordea.  Nordeas pressekreterare Petter Larsson svarar på våra frågor via mejl:

Petter Larsson, Nordea

Petter Larsson, Nordea

Att kollektivavtal med de anställdas fackliga organisationer är självklarheter i de nordiska länderna, betyder inte att det måste vara det i Estland om inte ledningen där vill ha ett sådant avtal?

– Nordea respekterar självklart anställdas rättighet att engagera sig fackligt i alla länder där vi verkar.

 En extra delikat uppgift att hantera

Hur ser ni på att Nordea i Estland har lagt förhandlingarna med facket på is?

– Vi värnar ett gott samarbete med facket i de olika länder där vi verkar. I Estland är situationen just nu speciell eftersom det pågår ett arbete där Nordea planerar att gå samman med DNB. I den processen vill Nordea självklart ha en god och konstruktiv dialog med facket.

Att starta en ny verksamhet är utmanande i alla branscher.

Om Nordea i processen av samgående vill ha en god och konstruktiv dialog med facket, varför avbryter ni då ensidigt förhandlingarna om kollektivavtal?

– Att starta en ny verksamhet är utmanande i alla branscher. Att slå samman två banker, två uppsättningar regelverk, bolagsstyrning, policies, kulturer, med mera är en extra delikat uppgift att hantera. Vi litar på att den lokala organisationen förstår den lokala processen bäst och är övertygade om att de kan finna en väg att lösa denna fråga i god tid, med en lösning som alla intressenter kan vara nöjda med”.

Det betyder alltså att koncernen stödjer Nordea Estlands beslut att stoppa förhandlingen om kollektivavtal tills fusionen är klar?

– Det betyder att vi litar på att Nordea i Estland löser den här situationen så att alla inblandade parter är nöjda.

Nordeas koncernfack ovetande

Nordeas koncernfack, Nordea Union Board, stöttade den tidigare klubbordföranden Hannes Veskimäe som först mobbades ut av företagsledningen, sedan olagligen fick sparken och slutligen köptes ut.

Hans Christian Riise är ordförande i Nordea Union Board. När Arbetsvärlden ringer vet han ingenting om vad som hänt på dotterbolaget i Estland det senaste halvåret.

– Vi har inte haft kontakt med någon i Estland sedan det blev ett avslut med Hannes i våras, säger han.

Vad är din kommentar till att Nordea slutat förhandla?

– Det är svårt för mig att ha någon kommentar. Jag känner överhuvudtaget inte till det.

Har du samma uppfattning som Nordea Sverige, att det där får de lösa i Estland?

– För att kunna svara på det så måste jag prata med ledningen och det har jag inte. Varken med dem eller med de nya företrädarna i Estland, säger Hans Christian Riise.

Börge Nilsson
24 nov 2016
Om skribenten
Textra

Relaterad läsning

Ämnen:
#nordea
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar