Europaparlamentet sa ja till CETA, men mycket är oklart Europaparlamentet Strasbourg. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Europaparlamentet sa ja till CETA, men mycket är oklart

CETA-avtalet är godkänt, men har långt kvar till att fungera fullt ut. Fackföreningsrörelsen är splittrad, vilket illustreras av att socialdemokraten Marita Ulvskog berättar för Arbetsvärlden att hon lade ned sin röst.
Gert Lundstedt
15 feb 2017 | 16:23
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Europaparlamentet röstade idag med bred majoritet och över blockgränserna för handelsavtalet CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mellan EU och Kanada. Att avtalet är omstritt påminde fredliga demonstranter om då de lagt sig ned vid entrén till parlamentet och försenade för EU-parlamentarikerna att komma in och rösta.

Det var långt ifrån första gången det protesterades mot avtalet som förhandlats fram under närmare åtta år. Utöver folkliga protester i flera EU-länder har parlament och institutioner i medlemsländer krävt och fogat inte mindre än 38 uttalanden och deklarationer till det slutliga avtalet. Mest uppmärksammat var när Valloniens parlament i höstas blockerade avtalet just som EU och Kanada formellt skulle skriva under det.

Oro för arbetsrätt och offentliga tjänster

Konflikterna kring CETA handlar om huruvida det hotar fackliga rättigheter och arbetsrätten, liksom tillgång till trygghetssystem och offentliga tjänster. Vidare finns en oro för mat- och konsumentsäkerheten – bland annat genmodifierade livsmedel (GMO) – och inte minst en oro för investeringsskyddet (ICS) och den rätt avtalet ger internationella företag att stämma enskilda stater om de anser att de bryter mot ingångna avtal.

TCO anser att fackliga krav tillgodosetts

Inom den fackliga rörelsen är meningarna delade om hur bra avtalet är. TCO välkomnar CETA då man anser att fackliga krav tillgodosetts och att ändringar i ICS gjort det ”till ett mer transparent och rättssäkert system”.

− Våra omställnings- och trygghetssystem gör att löntagarna i Sverige inte behöver se frihandel som ett hot. Det finns fortfarande mycket som måste göras för att förbättra omställningsförmågan, men i grund och botten finns det en medvetenhet om att ökad handel och öppenhet mot omvärlden skapar välstånd och välfärd, sa Eva Nordmark när avtalet skrevs under av parterna i höstas.

”Vare sig progressivt eller schysst”

I Europafacket (ETUC) är man inte lika nöjd. Här finns fortsatt oro både för hur avtalet kommer att påverka arbetsrätten, och för att investeringsskyddet ICS främst kommer att skydda företagens intressen. I en artikel på Social Europe skriver Europafackets förbundssekreterare Liina Carr att:

− CETA-avtalet är vare sig progressivt eller schysst.

Trots att EU-parlamentet nu röstat igenom CETA betyder det inte att det börjar fungera fullt ut. Först ska det godkännas av EU:s alla 28 medlemsländer. En process som kan ta flera år.

”Man har inte klarat ut viktiga kärnfrågor”

Marita Ulvskog, socialdemokratisk representant i Europaparlamentet lade ned sin röst.

Varför gjorde du det?

− Jag är bland annat orolig för att avtalet ska påverka fackliga rättigheter och arbetsrätten negativt.

Hur?

− Det har formulerats många bra krav och förslag när det gäller fackliga rättigheter och som bemötts positivt av Kanada och ansvarige kommissionären Cecilia Malmström. Men ingenting är på plats i avtalet. Det är heller inte klart vilken mekanism som ska skapas för att man ska kunna vara säker på att fackliga rättigheter respekteras. Nu är det är allmänna försäkringar.

Det finns även en stark oro för att ICS skyddar företagen framför de enskilda EU-länderna. Hur ser du på det?

− Ett problem är att det fortfarande är oklart hur man ska använda ICS. Även här finns oklarheter. Det är svårt att rösta om avtalet utan att veta exakt vad vi har att ta ställning till. Det är min invändning.

Vad händer nu?

− Jag vet inte. Det är möjligt att kommissionen och andra fyller i de vaga förslagen och formuleringarna så att avtalet kan få ett bredare stöd.

Marita Ulvskog är förvånad över hur lång tid det tagit att förhandla fram CETA och hur litet som är färdigt i avtalet.

− Trots att man hållit på så länge har man inte klarat ut en del viktiga kärnfrågor så man vet vad man tar ställning till. Det var avgörande för mig när jag lade ned min röst.

Hon sammanfattar:

− Sverige är oerhört beroende av handel och vi ska vara positiva till handelsavtal, men vi kommer aldrig att få tillräckligt stöd om det inte finns tillräckligt tydliga utfästelser om vad som väntar.

CETA-avtalet

Målet med CETA-avtalet är att öka flödet av varor, tjänster och investeringar mellan Europa och Kanada – idag ligger den årliga handeln med varor och tjänster på runt 90 miljarder euro.

Gert Lundstedt
15 feb 2017 | 16:23

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev