”Nivån på a-kassetaket är enkel att besluta om”

A-kassetaket I januari ska den parlamentariska socialförsäkringsutredningen efter flera års arbete komma med sitt slutbetänkande. Det kommer inte att påverka möjligheterna att justera nivån för maxersättning, berättar utredningens ordförande.
”Nivån på a-kassetaket är enkel att besluta om”
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Gunnar Axén, ordförande i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.
Ewa Persson
18 dec 2014 | 15:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är bara veckor kvar tills Socialförsäkringsutredningen kommer med sitt slutbetänkande, det som Moderaterna i flera år har hänvisat till när de undvikit en höjning av a-kassans tak.
Utredningens ordförande Gunnar Axén (M) avslöjar nu för Arbetsvärlden att slutbetänkandet inte kommer hindra riksdagen från att kunna ta snabba beslut om nivån på a-kassetaket.
– Vi har sagt att vi tittar på strukturer, men överlåter till dagspolitiken att besluta om hur man vill göra med taket. Nivån är ett enkelt beslut att ta om man bara kan få riksdagsmajoritet för det.

Däremot, tillägger han, kommer man med en del principiella ställningstaganden som på sikt kan få bäring på a-kassan. Vad det innebär konkret kan han inte avslöja än.
– Men vi kommer inte att föreslå något revolutionerande, se det som en utveckling av dagens modell. Som jag har sagt tidigare: vi har låtit oss inspireras av TCO:s modell. Vi ser också värdet i att ha en tredelad försäkring.

Socialförsäkringsutredningen tillsattes våren 2010 med ledamöter från alla dåvarande riksdagspartier. Tanken var att kunna lämna förslag på hur ett långsiktigt socialförsäkringssystem ska se ut i framtiden som kan få en bred parlamentarisk majoritet i riksdagen.
Enligt det första direktivet skulle utredningen lämna ett slutbetänkande i maj 2013. Men 2012 utvidgade Alliansregeringen uppdraget för arbetslöshetsförsäkringen och förlängde utredningstiden till den 31 januari 2015.

Ewa Persson

/ Kontakta skribenten

18 dec 2014 | 15:43

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från guuran.wordpress.com - "Arbetslöshetsförsäkringen urholkas ytterligare | Görans tankar och bagateller" 19 dec 2014:
    […] från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen återstår ju att se. I ett uttalande säger utredningens ordförande Gunnar Axén (M) […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev