”Alla andra har böjt sig för Moderaterna” Foto: Henrik Montgomery / TT
Fredrik Reinfeldt tillsammans med dåvarande arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson och finansminister Anders Borg under valrörelsen.

”Alla andra har böjt sig för Moderaterna”

Arbetsmarknadspolitik Ett enda parti i riksdagen har de senaste åren varit mot en höjning a-kassan. Trots det har inget hänt, och enligt statsvetaren Marja Lemne är skälet Alliansens blockpolitik.
Ewa Persson
18 dec 2014 | 11:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den rödgröna regeringen föreslog i sin budget för 2015 att taket i a-kassan skulle höjas från 680 till 910 kronor de 100 första dagarna, och därefter till 760 kronor om dagen.
Men den budgeten fick inte riksdagens stöd, och eftersom det just nu är Alliansens budget som råder från och med årsskiftet står a-kassefrågan på vänt.
I praktiken finns en stor majoritet i riksdagen för en höjning av a-kassetaket, så var det även under förra mandatperioden. Men Moderaterna har länge skjutit på frågan om en höjning genom att hänvisa till socialförsäkringsutredningens slutbetänkande som kommer 31 januari – först då ska man ta ställning.

– Att det trots riksdagsmajoritet inte blivit en höjning ser jag som exempel på två saker: ingen vill luta sig mot SD – som vill ha en höjning – och det är en så hård blockpolitik på den borgerliga sidan att alla andra partier har böjt sig för Moderaterna, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.
Hon konstaterar samtidigt att frågan har hamnat i bakgrunden: ingen talar egentligen om a-kassefrågan som en intressant skiljelinje i den politiska debatten.
– Debatten just nu handlar om 300 miljoner till kulturtidskrifterna, men den här frågan är ju betydligt viktigare.

Kommissioner som statlig begravningsbyrå

Frågan är vad som händer efter den 31 januari då slutbetänkandet från socialförsäkringsutredningen ska komma och Moderaterna enligt egen utsago ska bekänna färg.
Marja Lemne, som också har forskat i kommittéarbete, menar att det inte självklart är stor brådska – den tidigare Alliansregeringen valde att förlänga utredningar över valet i flera kontroversiella frågor, däribland den om vinster i välfärden.
– Det skulle även kunna gälla arbetslöshetsförsäkringen när man förlängde tiden för socialförsäkringsutredningen till 2015.
– Jag har ett favoritcitat. Redan 1927 skrev en forskare den första avhandlingen om kommissioner, där det står: ”Stundom använder man kommissioner som en statlig begravningsbyrå”.

Kan gå fort – eller långsamt

Men även en framtida Alliansregering skulle kunna införa en höjning av a-kassan i nästa budgetproposition. Remisshanteringen av betänkandet behöver inte ta mer än tre månader. Å andra sidan:
– Det har blivit mer och mer vanligt att man inte går vidare direkt med en proposition efter remisshanteringen. I stället kan en regering tillsätta en intern utredning, eller en arbetsgrupp på regeringskansliet som arbetar vidare med frågan, säger Marja Lemne.

Ewa Persson

/ Kontakta skribenten

18 dec 2014 | 11:05

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från guuran.wordpress.com - "Arbetslöshetsförsäkringen urholkas ytterligare | Görans tankar och bagateller" 19 dec 2014:
    […] Arbetsvärlden, Arbetsvärlden, Arbetsvärlden, Arbetsvärlden, […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev