Coronapandemin har gett digitaliseringen en skjuts. Och enligt opinionsmätningar om distansarbete är det många svenskar som fått smak på att jobba hemifrån.
I en undersökning från Sifo som gjorts på beställning av bemanningsföretaget Randstad vill 88 procent av svenskarna fortsätta jobba hemma minst en dag i veckan också efter att pandemin är över. 12 procent vill fortsätta jobba hemifrån alla dagar i veckan, medan den största gruppen på 28 procent vill jobba hemifrån två dagar i veckan.
Samtidigt uppger majoriteten, 77 procent, att de vill ha en bättre fysisk arbetsmiljö hemma, och nästan var femte, 19 procent, vill ha mer stöd från arbetsgivaren när de jobbar hemifrån.
Samtidigt som 37 procent inte märker någon skillnad i produktivitet när de jobbar hemifrån så upplever 38 procent att de är mer produktiva än på arbetsplatsen.
Kvinnor kräver distansarbete
En annan Sifo-undersökning som genomförts på beställning av Sigma IT visar att vart tredje svensk skulle tacka nej till ett jobb om de inte kan arbeta på distans. Framför allt kräver kvinnor i åldrarna 30–49 år möjlighet att jobba hemifrån vid behov, 46 procent.
En stor majoritet av svenskarna upplever enligt Sifo-undersökningen att digitaliseringen leder till ett friare arbetsliv
Bland grundskollärare upplever 25 procent att deras kunskaper inom IT- och digitalisering ökat under coronapandemin och 56 procent av dem vill i någon omfattning fortsätta undervisa på distans.
En stor majoritet av svenskarna, 86 procent, upplever att digitaliseringen leder till ett friare arbetsliv, enligt Sifo-undersökningen. Däremot har tron att digitaliseringen leder till mindre arbete minskat jämfört med i fjol, ner till 33 procent från tidigare 43 procent 2019.
Samtidigt som en majoritet är positiva till den digitala utvecklingen finns också en utspridd oro för att deras data fångas upp, en farhåga för den personliga integriteten som hela 91 procent bär på.