Samtal till fackförbundet Visions medlemsrådgivning vittnar om chefer som inte vill låta sina anställda jobba på distans under pandemin för att det vore orättvist mot de som inte kan.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), beklagar för Arbetsvärlden att hon fått ta del av sådana historier även från andra håll i den fackliga världen.
– Det är dags att de här cheferna vaknar upp och inser att vi är i en pandemi. Man har ett ansvar att värna sina anställda och hjälpa till att bekämpa smittspridningen. Alla som kan jobba hemifrån ska göra det, säger Eva Nordmark.
Eva Nordmark konstaterar att fler började återgå till sina arbetsplatser när hösten kom och att regeringen valt att skärpa tonen för att minska smittspridningen.
Från och med den 14 december gäller också skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.
Alla som kan jobba hemifrån ska göra det
– Även om inte hela arbetet kan utföras på distans så ska man se till att göra det i den utsträckning som är möjlig. Det är också viktigt att arbetsgivarna ser till att möjliggöra jobb hemifrån, säger Eva Nordmark.
I förra veckan gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag ”att i samråd med Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram en vägledning till arbetsmiljöarbetet under pandemin och för att förhindra smitta på arbetsplatserna”. Arbetet ska kunna presenteras den 1 februari 2021.
Borde det här myndighetsuppdraget ha kommit tidigare, i början av pandemin?
– Behovet av en tydligare vägledning har kommit fram som ett önskemål i dialog med arbetsmarknadens parter under det pågående arbetet.
Hon tillägger att det i våras fanns mer brådskande prioriteringar så som ett uppdrag åt Arbetsmiljöverket att säkerställa tillgången till personlig skyddsutrustning för samhällsviktiga yrkesgrupper.
Ska kartlägga distansarbete
Ett annat nytt myndighetsuppdrag till Myndigheten för arbetsmiljökunskap är att kartlägga och analysera förutsättningar som finns för arbete hemifrån under pandemin. I det ingår att analysera hur arbetsmiljön påverkas av arbete hemifrån. Uppdraget ska redovisas skriftligt senaste den 1 april 2021.
– Vi har sett att det kan finnas både juridiska och tekniska hinder att jobba hemifrån och därför ser vi behov av att kartlägga och analysera förutsättningarna, säger Eva Nordmark.
Är distansarbete här för att stanna i högre utsträckning än tidigare?
– Det skulle jag säga. Vi kommer inte gå tillbaka till arbetsplatserna på samma sätt som innan pandemin, säger Eva Nordmark.
Kommer kartläggningen att redovisa vilka jobb eller arbetsuppgifter som bör kunna utföras på distans?
– Vi har inte varit så tydliga i vad vi förväntar oss, men det är en fråga jag tar med mig.