Nicolas Schmit ska genomföra EU:s sociala pelare Socialdemokratiske EU-parlamentarikern Nicolas Schmit från Luxemburg föreslås bli arbetsmarknadskommissionär. Foto: Arno Mikkor

Nicolas Schmit ska genomföra EU:s sociala pelare

Europapolitik. EU:s nye arbetsmarknadskommissionär föreslås bli socialdemokraten Nicolas Schmit, från Luxemburg. Det står nu klart. Sveriges kommissionär Ylva Johansson får i stället i uppdrag att lösa migrationspusslet och hantera frågor om terrorism och inre säkerhet i Europa.
10 sep 2019 | 13:36
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stämningen var spänd och fotografer flockades framför podiet i EU-kommissionens byggnad Berleymont när den tillträdande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på tisdagen presenterade sitt förslag till kommission, som också ska godkännas av parlamentet.

För svensk del blev det inte som förhandstippat den tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson som fick ansvar för sysselsättningsfrågorna.

Konkurrent fick sysselsättning

Det blir i stället hennes konkurrent och kollega Nicolas Schmit, socialdemokrat från Luxemburg och även han en tidigare arbetsmarknadsminister, som får ta sig an jobbpolitiken i EU.

Hans uppdrag blir att ”leverera” den europeiska sociala pelaren och ta fram en handlingsplan för att de 20 principer om sociala rättigheter som omfattas ska kunna förverkligas, och i nära samarbete med medlemsländerna. Utöver det ska han ta fram förslag om skäliga minimilöner, såväl med respekt för länder som använder en kollektivavtalsmodellen som för dem som brukar lagstiftning och förslag om en  a-kassa för eurozonen.

Får migrationspolitiken

Ylva Johansson ges i stället i uppdrag att sy ihop EU:s krånglande migrationspolitik och ta fram en ny migrationspakt, i stället för den som misslyckats. Det är en bred uppgift som spänner över allt reformerade asylregler, nya legala vägar in i Europa till en översyn av Schengenreglerna och gränssäkerheten.

Utöver det får hon också ansvar för att förhindra nya terrordåd, motverka gränsöverskridande brottslighet, samt stoppa radikalisering och terrorpropaganda via internet och i sociala medier.

Detta tycker europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) är bra och en viktig post. Nu förväntar han sig att Ylva Johansson ska leverera skriver han på Facebook.

”Socialdemokraternas facit i Sverige när det kommer till migrations- och kriminalpolitiken imponerar inte. Ska Ylva Johansson bli framgångsrik måste hon släppa de låsningar som präglar svensk politik och vara lösningsorienterad.”

De föreslagna EU-kommissionärerna

Kommissionens ordförande: Ursula von der Leyen, Tyskland

Vice-ordföranden:

Frans Timmermans, Nederländerna, klimat (verkställande)

Margarethe Vestager, Danmark, digitalisering (verkställande)

Valdis Dombroskis, Lettland, ekonomi (verkställande)

Josep Borell, Spanien, hög representant för utrikespolitik

Věra Jourová, Tjeckien, Värderingar och öppenhet.

Margaritis Schinas, Grekland, Skydd av Europas ”Way of life”

Maroš Šefčovič, Slovakien, Interinstitutionella relationer och framtidsutsikter

Dubravka Šuica, Kroatien, Demokrati och demografi, Konferensen Europas framtid

Övriga kommissionärer:

Johannes Hahn, Österrike, Budgetfrågor

Didier Reynders, Belgien, Juridiska frågor inklusive rättsstatlighet

Mariya Gabriel, Bulgarien, Innovation och ungdomspolitik

Stella Kyriakides, Cypern, Hälsofrågor

Kadri Simson, Estland, Energi

Jutta Urpilainen, Finland, Internationella partnerskap/Bistånd

Sylvie Goulard, Frankrike, Inre marknaden, industripolitik inklusive b försvarsindustri och rymd

László Trócsányi. Ungern, Grannsamverkan och utvidgningspolitik

Phil Hogan, Ungern, Handelsfrågor

Paolo Gentiloni, Italien, Ekonom-i och finansfrågor

Virginijus Sinkevičius, Litauen, miljö- och havsfrågor

Nicolas Schmit, Luxemburg, Arbetsmarknad och sociala pelaren

Helena Dalli, Malta, Jämställdhetspolitik

Janusz Wojciechowsk, Polen, Jordbruk

Elisa Ferreira, Portugal, Sammanhållning- och reformer

Rovana Plumb, Rumänien, Transport

Janez Lenarčič, Slovenien, Krishantering

Ylva Johansson. Sverige, inrikesfrågor

+ Expandera

Jag har svårt att se vad som skulle göra att Nicolas Schmit inte skulle bli godkänd

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande,  om att Nicolas Schmit liksom övriga kommissionärer nu ska utfrågas av Europaparlamentarikerna innan de blir godkända:

–Jag har svårt att se vad som skulle göra att Nicolas Schmit inte skulle bli godkänd av Europarlamentet, jag har träffat honom ett antal gånger. Det är en kompetent människa och socialdemokrat, som har stor insikt i hur partsmodellen fungerar, och jag ser fram emot att träffa honom.

Hur ska rättigheterna i den sociala pelaren genomföras, när det handlar om rekommendationer till medlemsstaterna?

–Jag tror oerhört viktigt att förverkliga sociala pelaren i stort, och att sätta press på länderna genom att exempelvis via scoreboards låta medlemsstaten jämföra sig med sitt eget utgångsläge. För att mäta progression i enlighet med sociala pelarens målsättningar, säger Therese Guovelin.

TCO: Lite förvånade

Sofia Råsmar, tillförordnad chef för EU-frågor inom TCO, överraskas av utnämningen av Ylva Johansson som kommissionär med ansvar för inrikesfrågor i EU.

–Ylva Johansson tilldelas portföljen för migration och inrikes frågor (Home Affairs). Det är lite förvånande men samtidigt en viktig portfölj med potentiellt mycket lagstiftning där fokus blir att ena EU:s medlemsstater som är fortsatt mycket splittrade i migrationsfrågan.

Hon hoppas dock samtidigt att kommande arbetsmarknadsförslag som läggs i EU inte ska riskera försvaga eller underminera den svenska partsmodellen.

– Med Ylva Johanssons kunskap om hur svensk och nordisk arbetsmarknad fungerar hoppas vi att hon som en kommissionär i kollegiet kan bidra med sin kunskap på dessa område, uppger Sofia Råsmar.

Det nya förslaget till kommissionen består av 13  kvinnor och 14 män och är den mest jämlika hittills i EU:s historia.

10 sep 2019 | 13:36

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev