Besked i dag: Ylva Johansson tippas få arbetsmarknadsportfölj Ylva Johansson presenterades i augusti som Sveriges kandidat till EU-kommissionionen. Foto: Maja Suslin/TT

Besked i dag: Ylva Johansson tippas få arbetsmarknadsportfölj

Nya EU-kommissionen. Enligt förhandstipsen kan Sveriges kandidat Ylva Johansson bli arbetsmarknadskommissionär i nästa EU-kommission. Hon kan ha utsetts så att Sverige som är motståndare till EU-reglering av arbetsmarknaden, själva får lösa problemet, säger forskaren Lars Niklasson på Sieps.
9 sep 2019 | 15:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Många har på förhand bedömt att det blir den avgående arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) som får ta över ansvaret för arbetsmarknad, sociala frågor och inkludering från belgiska Marianne Thyssen. De kan nu få rätt.

Idag klockan tolv väntas den nya kommissionens presenteras av den tillträdande kommissionsordföranden Urusla von der Leyen. I dag måndag blev det klart att 13 av de 27 kommissionärerna kommer att vara kvinnor och 14 män.

Ylva Johansson är på inofficiella listor, bland annat Euractivs, förhandstippad som Europas nästa sysselsättningskommissionär med ansvar för genusfrågor.

Johanssons erfarenhet som arbetsmarknadsminister lyfts fram och hon var tillsammans med statsminister Stefan Löfven drivande bakom Europeiska rådets toppmöte om sociala reformer som ägde rum i Göteborg i november 2017.

Här finns frågor som är kontroversiella i Sverige och övriga Norden.

– Spontant skulle jag väl säga att det innebär hög prestige för Sverige att få en portfölj som är viktig för oss, säger Lars Niklasson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och forskare vid Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier i en kommentar.

EU:s sociala pelare

Den europeiska sociala pelaren innehåller 20 principer och rättigheter som EU-länderna enats kring, men som inte utgör lagstiftning. Flera partier M, C och KD samt Svenskt näringsliv har varit skeptiska och befarar att EU ska lagstifta om rättigheterna. EU saknar i dag den befogenheten, utan det är upp till medlemsländerna själva att bestämma. Samtidigt kan fler frågor på det sociala området framöver komma att avgöras via kvalificerad majoritet, då diskussioner pågår i frågan.

+ Expandera

– Sedan får vi se hur portföljen kommer att se ut, om hon också kommer att få hand om den sociala pelaren. Här finns frågor som är kontroversiella i Sverige och övriga Norden, så det blir intressant att se om portföljen avgränsas på något sätt, säger han.

Framhåller partsmodellen

Ursula Von der Leyen tycks dock vara positivt inställd till den nordiska partsmodellen. I sitt första tal till Europaparlamentet i somras uppgav hon att kollektivavtalsmodellen kan vara bästa vägen framåt för att förbättra arbetsvillkoren i EU.

– Om hon säger sig gilla kollektivavtal så kan det vara för att hon inser hon att det finns problem för de nordiska länderna med en europeisk reglering, säger Lars Niklasson.

Nyhetsbrev

Han anser att det skulle vara ett smart drag att utse Ylva Johansson, enligt logiken att de som har problem får hitta lösningen. En liknande taktik kan skönjas ifråga om den förhandstippade kommissionären Nicolas Schmit från det i kritiserade skatteparadiset Luxemburg – som Euractiv spår får skattefrågor på sitt bord.

”Svår roll att balansera”

Men Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker, hoppas att Sverige ska få en annan kommissionärspost.

– Min förhoppning är att spekulationerna är felaktiga och att Sverige får en tyngre portfölj, säger han till Arbetsvärlden och förklarar att det bör handla om större frågor som inre marknaden, migration eller klimatet.

Om tipsen tvärtom visar sig stämma anser han att den svenska kommissionären får en knepig sits.

– Det blir en svår roll utifrån att det finns förslag om att lagstadga om minimilöner om förslag som kan innebära stora inskränkningar av den svenska modellen, att då vara kommissionär och komma från Sverige blir svårt att balansera, säger Tomas Tobé.

Om Ylva Johansson blir sysselsättningskommissionär blir det första gången en svenska beträder posten.

Sveriges EU-kommissionärer har tidigare haft hand om ansvarsområden som handel, klimat och inrikesfrågor.

 

 

9 sep 2019 | 15:39

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev