Nordiska fack skaffar gemensam EU-strategi De nordiska facken är för första gången på väg att skaffa sig europapolitisk strategi. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Nordiska fack skaffar gemensam EU-strategi

Europapolitik. Hur ska de nordiska facken på samma gång värna kollektivavtalsmodellen och bidra till bättre arbetsvillkor i övriga europeiska länder? Det var en av huvudfrågorna på en stor nordisk fackkonferens i Malmö i veckan.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag torsdag avslutade Nordens fackliga samorganisation, NFS, som består av centralorganisationer från alla nordiska länder, en tre dagar lång arbetskongress i Malmö. Tanken har varit att diskutera sätt att bygga broar i Europa och till nya förutsättningar.

Facken har att förhålla sig till en splitterny EU-kommission snart presenteras, att många Europaparlamentariker ersatts av nya politiker – och att nya förslag inom området sysselsättnings- och socialpolitik kan komma att lanseras.

Minimilöner på gång

Den tyska kristdemokraten Ursula Von der Leyen lovar förslag kring minimilöner och transparenta löner inom hundra dagar efter att hon tagit över från Jean-Claude Juncker den 1 november,  och hon vill även få igenom ett förslag om könskvotering i bolagsstyrelser och förverkliga den sociala pelaren fullt ut.

De nordiska medlemsförbunden i NFS vill därför nu för första gången skaffa sig en gemensam renodlad europapolitisk strategi, enligt vad NFS:s generalsekreterare Magnus Gissler berättar för Arbetsvärlden.

Värna partsmodellen och skapa ”schyssta villkor”

−  Vi har diskuterat mycket sinsemellan internt och i Europafacket och vi ser att vi i Norden måste vara konstruktiva och värna partsmodellen samtidigt som vi bidrar till att skapa mervärde och schyssta arbetsvillkor i hela Europa, säger han.

I stället för kollektivavtal använder flera EU-länder i dag lagstiftning för att besluta om regler på arbetsmarknaden.

De nordiska facken vill flytta fram positionerna när det gäller partsmodellen, men också bidra till en utveckling i Europa som motverkar fallande löner och försämrade arbetsvillkor, enligt Gissler.

− Tonen på kongressen och även från Europafackets sida var att detta går att lösa.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar