I dag torsdag avslutade Nordens fackliga samorganisation, NFS, som består av centralorganisationer från alla nordiska länder, en tre dagar lång arbetskongress i Malmö. Tanken har varit att diskutera sätt att bygga broar i Europa och till nya förutsättningar.
Facken har att förhålla sig till en splitterny EU-kommission snart presenteras, att många Europaparlamentariker ersatts av nya politiker – och att nya förslag inom området sysselsättnings- och socialpolitik kan komma att lanseras.
Minimilöner på gång
Den tyska kristdemokraten Ursula Von der Leyen lovar förslag kring minimilöner och transparenta löner inom hundra dagar efter att hon tagit över från Jean-Claude Juncker den 1 november, och hon vill även få igenom ett förslag om könskvotering i bolagsstyrelser och förverkliga den sociala pelaren fullt ut.
De nordiska medlemsförbunden i NFS vill därför nu för första gången skaffa sig en gemensam renodlad europapolitisk strategi, enligt vad NFS:s generalsekreterare Magnus Gissler berättar för Arbetsvärlden.
Värna partsmodellen och skapa ”schyssta villkor”
− Vi har diskuterat mycket sinsemellan internt och i Europafacket och vi ser att vi i Norden måste vara konstruktiva och värna partsmodellen samtidigt som vi bidrar till att skapa mervärde och schyssta arbetsvillkor i hela Europa, säger han.
I stället för kollektivavtal använder flera EU-länder i dag lagstiftning för att besluta om regler på arbetsmarknaden.
De nordiska facken vill flytta fram positionerna när det gäller partsmodellen, men också bidra till en utveckling i Europa som motverkar fallande löner och försämrade arbetsvillkor, enligt Gissler.
− Tonen på kongressen och även från Europafackets sida var att detta går att lösa.