Lööf om maktens korridorer efter metoo: ”Det finns mycket kvar att göra” Annie Lööf, C, och Åsa Lindhagen, MP, under tisdagens debatt. Foto: Monica Kleja

Lööf om maktens korridorer efter metoo: ”Det finns mycket kvar att göra”

Arbetsmiljö Efter metoo-upproret har Centerledaren Annie Lööf börjat städa inom det egna partiet. Flera Centerpartister har fått sparken från sina förtroendeuppdrag – men än hon är inte färdig. – Det här är ett arbete som måste pågå hela tiden, säger hon.
5 nov 2019 | 15:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är november 2019. Två år har gått sedan de många och ofta anonyma berättelserna som handlar om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatser började spridas i sociala medier.

På TCO:s seminarium på tisdagen om vad som skett efter Metoo-uppvaknandet hösten 2017, berättade Annie Lööf om utvecklingen inom det egna Centerpartiet.

– Det har hänt en hel del positivt, men vi är heller inte färdiga, utan det här är ett arbete som måste pågå hela tiden.

Centerpartister fick lämna

Redan i slutet av november 2017 sparkades en framträdande centerdebattör från sitt förtroendeuppdrag efter sexanklagelser från en kvinnlig kollega. Likaså förlorade en medlem i ungdomsförbundet sitt uppdrag. Och i augusti 2019 åtalades partimedlemmen och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson för tre fall av sexuellt ofredande. Riksdagsplatsen lämnade han under våren.

Annie Lööf och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), som också deltog på seminariet, var också två av över 1 300 kvinnliga politiker som signerade upproret #maktenskorridorer.

– Om jag fokuserar på min roll som arbetsgivare och chef och ledare, var det många delar som vi åtgärdade akut när vi uppdagade detta

Enligt uppropet använder ”maktens män sexuella överträdelser för att tysta och skrämma politiskt engagerade kvinnor”.

– Om jag fokuserar på min roll som arbetsgivare och chef och ledare, var det många delar som vi åtgärdade akut när vi uppdagade detta. Vi hade ju ett antal fall, medarbetare som fick lämna, och vi såg över medarbetarhandböcker och jobbade med attitydförändringar och seminarier, berättade Annie Lööf.

– Vi gick igenom kandidatförsäkran inför valet 2018 och förtroendeförsäkran man skriver på om vad man ska göra som Centerpartist ute i landet. För det här hände ju inte bara i riksdagskorridorerna, utan det här fanns ju lokalt och regionalt och också i våra syskonorganisationer. Hanna Navier, organisationen Män, Ulrika Hyllert, Journalistförbundet och Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst och chef för Konserthuset. Foto: Monica Kleja[/caption]

Osäkra anställningar – stor riskfaktor

Men också osäkra anställningar spär på risken att bli utsatt, menade Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i debatten. Under metoo-hösten för två år var hon ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio och jobbade där med flera fall av sexanklagelser.

– Inom Svenska journalistförbundet har vi sett är att visstidsanställningar och andra otrygga anställningsformer utgör en stor riskfaktor.

Likaså Stefan Forsberg, ordförande för Svensk scenkonst och chef för Konserthuset, varnade på tisdagen för otrygga anställningar liksom för den tystnadskultur som tidigare rådde.

– När det här kom upp gällde det att ändra riktning, berättade han om hur han som chef och arbetsgivare vaknade för två år sedan.

En positiv förändring som vi vill få till kring las handlar om att sätta dit förövaren.

Efter januariavtalet utreds nu ändringar i las, lagen om anställningsskydd, och utökade undantag i turordningsreglerna – kan liknande förslag påverka huruvida kvinnor och män vågar anmäla trakasserier på arbetsplatser?

– Alla försämringar i anställningsskyddslagen gör att alla som säger ifrån eller upplevs som lite krångliga – oavsett om du är utsatt för sexuella trakasserier och behöver säga ifrån eller om du är ett skyddsombud och behöver företräda någon eller påtalar problem – kan få sämre skydd. Om det skulle bli så är det väldigt allvarligt, och jag är förstås orolig att det skulle leda till att det blev färre som vågade anmäla sexuella trakasserier, säger Ulrika Hyllert.

Enklare att avskeda förövare

Åsa Lindhagen betonar att det är arbetsgivarnas roll att se till att arbetstagare vågar anmäla.

–  Det är ju viktigt att man känner sig trygg på sin arbetsplats och att man kan göra sin röst hörd om man är utsatt för sexuella trakasserier oavsett vad man har för anställningsform.

Annie Lööf har en delvis annan ingång:

– Om Centerpartiet får bestämma kommer skyddet för den utsatta vara starkt. En positiv förändring som vi vill få till kring las handlar om att sätta dit förövaren så att de som varit utsatta kan känna sig trygga på arbetsplatserna. Jag skulle också vilja vända på frågan, för vilken möjlighet har arbetsgivare att avskeda anställda som utnyttjat eller ofredat andra kollegor eller bekanta sexuellt? Anställda som kränker och ofredar andra får i alldeles för hög grad vara kvar, medan de som blir utsatta slutar eftersom de faller illa eller vantrivs. Centerpartiet vill se en ökad proportionalitet i hur uppsägningar hanteras i dessa fall. I dag kan en sådan process ta orimligt lång tid genom att en uppsägning ogiltigförklaras, säger hon.

5 nov 2019 | 15:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev